USAID: Gruzie žádá na rekonstrukci země až dvě miliardy dolarů

štítek Stalo se přečtete do minuty

Gruzínská vláda by potřebovala na rekonstrukci a rozvoj infrastruktury po vojenském konfliktu s Ruskem zahraniční pomoc v částce jedné až dvou miliard dolarů (16,5–33 miliard korun). Sdělila to dnes novinářům šéfka americké agentury pro rozvojovou pomoc USAID Henrietta Foreová.

Tbilisi podle Foreové předložilo návrh „fondu Fénix“, který by obnovu a rozvoj financoval. „Jde skutečně o rekonstrukci, je to na infrastrukturu. Není to jen kvůli konfliktu, je to také na rozvoj,“ řekla Foreová poté, co se v Tbilisi seznámila s požadavky gruzínské vlády.

Podle šéfky USAID předložilo Tbilisi například programy modernizace komunikací nebo výstavby hydroelektráren. Požadavky však také zahrnují pomoc se zajištěním bydlení pro lidi vypuzené konfliktem ze svých domovů.

„Nemusí to všechno dělat Spojené státy. Mohou to dělat mezinárodní organizace i ostatní bilaterální dárci,“ řekla Foreová. Dodal, že zapojit by se mohl i soukromý sektor.

Česká vláda ve středu rozhodla, že pošle na pomoc válečným konfliktem postižené Gruzii 150 milionů korun. Praha také hodlá prosazovat uspořádání mezinárodní dárcovské konference pro tuto zemi.

Světová banka ve čtvrtek uvedla, že do Gruzie vyšle misi, která zde zhodnotí ekonomické škody způsobené akcemi ruských vojsk v zemi. Skupina velkých průmyslových zemí G7 ve středu vyjádřila připravenost poskytnout Gruzii ekonomickou podporu a vyzvala ostatní země a mezinárodní instituce, aby se k podpoře válkou ochromené kavkazské země připojily.

Zdroj: ČTK

ČTK

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí