ČR asi začne cizincům vydávat zelené karty

štítek Stalo se přečtete do minuty

Česko nejspíš začne od ledna vydávat zelené karty cizincům. Zpřísnit by se mohly i podmínky pro vyplácení podpor a dávek nezaměstnaným.

Počítá s tím novela zákona o zaměstnanosti, kterou dnes schválila sněmovna. Normu ještě posoudí Senát a prezident.

Zelené karty, které by měly podle vlády od ledna přivést do ČR ze zahraničí chybějící pracovní sílu, dnes ve sněmovně opět vyvolaly bouřlivou debatu. Vládní záměr znovu kritizovali opoziční poslanci. Varovali před vznikem přistěhovaleckých ghett či před bezpečnostními a zdravotními riziky. Zákon nepodpořil ani koaliční poslanec Ludvík Hovorka z KDU-ČSL.

Karty představují pobytové a pracovní vízum v jednom dokumentu. Cizinci by se mohli ucházet jen o místa, která se nepodařilo 30 dní obsadit zájemcem z ČR či EU. O kartu by požádali ve své vlasti český zastupitelský úřad. Ministr práce Petr Nečas (ODS) uvedl, že norma zaměstnávání cizinců zjednoduší a zúží také prostor pro případnou korupci. Podle ministra se česká ekonomika bez cizinců neobejde. Na konci července mělo v ČR podle údajů ministerstva práce zaměstnání už 278.300 cizinců. Letos jich přišlo přes 38.100.

Zdroj: Finanční noviny

ČTK

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí