Rozpočet fondu dopravy na příští rok je o 3,5 mld. chudší

štítek Stalo se přečtete do minuty

Návrh rozpočtu Státního fondu dopravní infrastruktury (SFDI) na příští rok počítá s celkovými výdaji 84,5 miliardy korun, což je zhruba o 3,5 miliardy méně než rozpočet na letošní rok.

Ten se navíc během roku postupně navyšuje a k dnešku už činí zhruba 97 miliard; stejně se ale může zvýšit rozpočet i příští rok. Řekl to náměstek ředitele fondu Jiří Novák.

Výdaje na dopravní stavby jdou z několika zdrojů. Nejvíce stále přispívá stát, který na příští rok uvolní 38 miliard Kč. Je to však o sedm miliard méně než letos. Naopak podíl Evropské unie se každoročně zvyšuje. Letos podle předpokladů přiteče z evropských fondů 32 miliard, příští rok by to mělo být 36 miliard. Zbytek doplní stejně jako letos úvěr od Evropské investiční banky ve výši zhruba deset miliard.

Fond na příští rok po ministerstvu financí žádal 45 miliard jako letos, dostane však 38 miliard. Podle mluvčího ministerstva financí Ondřeje Jakoba je důvodem dodržování „fiskálních cílů vlády pro deficit veřejných rozpočtů v roce 2009“. Jak uvedl Jakob, důležité je, že vedle státního rozpočtu přispívají na dopravní stavby i další zdroje, především EU.

Zdroj: Finanční noviny

ČTK

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí