Muži se v důchodu nudí, ženy jsou aktivnější

štítek Penze čtení na 2 minuty

foto: freeimages, ilustrační fotografie

Vnímání života v důchodovém věku závisí ve značné míře na pohlaví. Vyplývá to z unikátního celosvětového průzkumu AXA Retirement Scope 2008, do něhož byla letos poprvé zahrnuta i Česká republika. Podle téměř poloviny českých důchodců je pocit nudy v důchodu typicky mužská záležitost, zatímco pouze 9 % z nich uvedlo, že ženy se v důchodu nudí více než muži. Ženy jsou na důchodový věk lépe psychicky připraveny a prožívají ho aktivněji, čelí však zároveň větším finančním těžkostem.

Finanční skupina AXA zjišťuje každoročně prostřednictvím průzkumu AXA Retirement Scope názory na důchodový věk. Ten zkoumá pohledy jak ekonomicky aktivních, tak důchodců na tuto problematiku. Z výsledků pro Českou republiku vyplývá, že muži a ženy prožívají a vnímají důchod odlišně.

Čeští muži trpí pocitem nudy v důchodovém věku více než ženy. To si myslí 49 % důchodců a dokonce 54 % pracujících lidí. Že nuda po odchodu ze zaměstnání ohrožuje spíše ženy se domnívá jen 9 % penzistů a 17 % ekonomicky aktivních. Podle zbytku respondentů není pocit nudy v důchodu závislý na pohlaví. Zajímavé přitom je, že samotní muži svou „důchodovou nudu“ nevnímají zdaleka tak vyhraněně jako jejich protějšky. Na rozdíl od 63 % důchodkyň totiž jen 32 % českých důchodců – mužů uvedlo, že jde o typicky mužský problém.

Menší pocit nudy u žen souvisí s tím, že jsou na důchod lépe psychicky připraveny než muži. S tím souhlasí 57 % pracující populace a 46 % lidí v důchodovém věku. Pouze 16 % pracujících i penzistů vnímá jako lépe psychicky připravené muže. Podle 53 % ekonomicky aktivních jsou navíc ženy v důchodu společensky aktivnější než muži, opačný názor má jen 17 % pracujících. To potvrzují i zkušenosti penzistů, z nichž 46 % také označilo ženy v důchodu jako společensky aktivnější pohlaví (pouze podle 17 % z nich jsou aktivnější muži).

Z výsledků průzkumu AXA Retirement Scope 2008 rovněž vyplývá, že finanční situace v důchodu představuje problém spíše pro ženy. 44 % pracujících Čechů očekává, že muži budou na důchodový věk lépe finančně připraveni než ženy, 21 % tvrdí opak. U současných důchodců není rozdíl ve finanční připravenosti až tak dramatický. Podle 36 % z nich jsou na tom lépe muži, podle 26 % penzistů jsou na důchod lépe finančně připraveny ženy. Názory můžu a žen se přitom v této souvislosti téměř neliší.

Tiskové oddělení Dům financí

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí