Přeprava ropy přes Gruzii zastavena i po železnici

štítek Stalo se přečtete do minuty

Přeprava ázerbájdžánské ropy přes Gruzii se zastavila i po železnici, protože vojenské akce na gruzínském území poškodily železniční trať. Oznámila to včera britská společnost BP, která přepravu ropy z Azerbájdžánu do Gruzie a dál do Evropy provozuje. Na gruzínském území již déle než týden operují ruská vojska.

Zastavení železniční přepravy ropy dále omezilo možnosti BP využívat ropu z kaspické oblasti. Minulý týden BP kvůli bojům v Gruzii uzavřela menší ropovod z Baku do gruzínského přístavu Supsa s kapacitou 155.000 barelů denně. Již počátkem srpna byl kvůli požáru ve východním Turecku uzavřen větší ropovod Baku-Tbilisi-Ceyhan (BTC) se současnou kapacitou 850.000 barelů za den.

Gruzie o víkendu obvinila ruské jednotky z toho, že vyhodily do vzduchu železniční most na západ od Tbilisi a přerušily tím hlavní železniční spojení v zemi. Moskva to však popírá. Železnice z Tbilisi na pobřeží Černého moře může přepravovat 50–70.000 barelů den­ně.

BP nyní může pro ropu vytěženou v ázerbájdžánské části Kaspického moře používat již jen ropovod, který vede severně od Kavkazu do ruského přístavu Novorossijsk. Podle analytiků lze tímto způsobem přepravovat asi 100.000 barelů denně a navíc se zde kvalitnější ázerbájdžánská ropa míchá s méně kvalitní ruskou.

Kvůli zastavení ropovodů již ázerbájdžánská ropná pole, která provozuje BP, omezila těžbu na zhruba 250.000 barelů denně. Před odstávkou ropovodu BTC se zde těžilo kolem 800.000 barelů za den.

ČTK

ČTK

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí