Fond životního prostředí dostane peníze za prodej emisních povolenek

štítek Stalo se přečtete do minuty

Výnosy z prodeje volných jednotek k vypouštění oxidu uhličitého budou příjmem Státního fondu životního prostředí.

Počítá s tím novela zákona o obchodování povolenkami na emise, kterou podepsal prezident Václav Klaus. O prezidentově souhlasu informoval mluvčí Hradu Radim Ochvat. Zisky z prodeje mají podle novely sloužit na aktivity ke snižováním emisí skleníkových plynů. Ministerstvo životního prostředí chce smlouvy o prodeji uzavřít do konce roku.

Česká republika získá volné jednotky v souvislosti s výrazným poklesem emisí v 90. letech. O prodeji povolenek, který vychází z pravidel Kjótského protokolu, jedná s některými zeměmi, například s Japonskem. Takto získané finance by mohly sloužit například k zateplení domů a výměně starých kotlů na uhlí, kvůli nimž se do ovzduší šíří nebezpečné prachové částice.

Ministr životního prostředí a šéf Strany zelených Martin Bursík při schvalování novely v Senátu řekl, že lze očekávat výnosy v rozmezí 20 až 30 miliard korun. Upozornil ale na to, že Česká republika by neměla s prodejem otálet, protože své přebytky volných jednotek k vypouštění CO2 dají na trh brzy i další středoevropské a východoevropské země, a cena tedy zřejmě půjde dolů.

Zdroj: Finanční noviny

ČTK

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí