EDF zvýšila pololetní zisk nad devět miliard eur

štítek Stalo se přečtete do minuty

Francouzská energetická společnost Electricité de France (EDF) hospodařila v prvním pololetí s hrubým ziskem (EBITDA) 9,04 miliardy eur (téměř 217 miliard Kč), což je meziroční nárůst skoro o dvě procenta a znamená to lepší výsledek, než se čekalo.

Tržby se zvýšily o 6,4 procenta na 32,24 miliardy eur. EDF je podle tržní hodnoty největší elektrárenská společnost v Evropě. Základní zisk bez vlivu směnných kurzů a nových účastí, které projevily až během roku, se zvýšil o 3,9 procenta. EDF ale v průběhu pololetí prodala část majetku, takže její čistý zisk se snížil o 12,2 procenta na 3,09 miliardy eur.

Analytici v anketě agentury Reuters v průměru předpovídali, že firma bude mít v pololetí tržby 31,66 miliardy eur a vytvoří zisk EBITDA 8,97 miliardy eur. Provozní výsledek odhadovali na 6,14 miliardy a čistý zisk na 3,13 miliardy eur.

EDF je podle tržní hodnoty největší elektrárenská společnost v Evropě a věnuje se hlavně výrobě elektřiny z jádra. Na celý rok podnik očekává růst základního zisku okolo tří procent.

Zdroj: ČTK

ČTK

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí