Zanedbaná péče o zuby se prodraží

Komerční sdělení

foto: Unsplash, ilustrační fotografie

Dvakrát ročně byste měli chodit na pravidelné preventivní vyšetření ke svému stomatologovi, které máte hrazené z veřejného zdravotního pojištění. Jednou ročně k ošetření patří bezplatné odstranění zubního kamene.

Každý pojištěnec má u zubaře nárok na plně hrazenou běžnou péči a ošetření, například vytržení zubu, rentgenové vyšetření, zubní výplně (amalgámové plomby). Bílé kompozitní výplně zubů si musí pacient hradit sám, upozorňují zubaři z Ostravy. Klient by si měl před první návštěvou stomatologa ujistit, zda má lékař uzavřenou smlouvu o péči s jeho zdravotní pojišťovnou, protože v opačném případě by si musel veškerou péči hradit. Zubař má zase povinnost nabídnout pacientovi ošetření hrazené z veřejného zdravotního pojištění. Teprve poté nadstandardní služby a materiály.

Za kvalitní materiály a práci lékaře si připlatíte

Ošetření nadstandardními materiály se vyplatí. Například bílá plomba je druh syntetické pryskyřice, která se v několika vrstvách nanese do otvoru po zubním kazu a následně ozáří modrým světlem. Materiál se vytvrdí a spojí se zubem. Pacient může bílou výplň ihned zatěžovat. Výhodou fotokompozitu oproti kovovému amalgámu je tepelná a elektrická nevodivost, zdravotní nezávadnost a také estetické hledisko. Zub nejen vypadá lépe, ale mnohem víc vydrží, výplň nepoškozuje ani nezatěžuje sklovinu. Cena bílé výplně se u zubních lékařů liší, ale obvykle se pohybuje mezi 1 až 3 tisíci korun. Roli hraje nejen cena materiálu, ale i vyšší pracnost při jejím zhotovení.

Prevence se vyplatí

Pravidelná preventivní péče je základem, který se rozhodně vyplatí. Někdo trpí vyšší kazivostí chrupu, která bývá dána geneticky, ale úrovní péče o ústní dutinu, ale pokud budete navštěvovat svého stomatologa dvakrát ročně, je vyšší šance, že se kazy zachytí včas, případně se jich zcela vyvarujete. K pravidelné péči o zuby patří i dentální hygiena (cena se pohybuje od několika stokorun až po 2000 korun), zdravotní pojišťovny na ni poskytují jednou ročně příspěvek, zpravidla ve výši kolem 500 korun. Když vás do ordinace přivede až nesnesitelná bolest zubů, bývá pozdě, varuje zubař z Ostravy, který má se svými klienty tyto zkušenosti. Týdny se snaží bolest zubů zahnat nejrůznějšími léky na bolest zubů a když konečně přijdou k ošetření, může se stát, že léčba postižených zubů je dlouhodobá a výrazně se prodraží.

Pokud jsou zasažení zubní kanálky, jejich vyčištění stojí pacienty čas (několik návštěv stomatologa), ale i řadu tisíc – čištění a výplň jednoho kanálku přijde na 1500, ale i 10 tisíc korun. Záleží na míře postižení a komplikovanosti ošetření. Samozřejmě cena se liší i kvůli vybavení a nákladům ordinací.

Pro informaci odkaz na výše úhrad ambulantních stomatologických služeb – stomatologických výkonů hrazených z veřejného zdravotního pojištění pro rok 2023: https://media.vzpstatic.cz/media/Default/dokumenty/ostatni/vyse-uhrad-stomatologie_2023.pdf

Komerční sdělení

Praktické

Populární na Dům financí