S nenadálými výdaji mohou pomoci půjčky na cokoliv

Komerční sdělení

foto: freeimages, ilustrační fotografie

Dobrý hospodář by se měl snažit vytvořit si dostatečnou finanční rezervu pro případ, že by na čas ztratil příjem nebo by ho zastihly neplánované výdaje. Řada lidí si však nespoří vůbec, anebo jen velmi málo. Na druhou stranu se někdy v životě naskytnou i situace, na které se lze předem připravit jen velmi těžko. Někdy tak vzniká nutnost vzít si půjčku. Podívejme se tedy alespoň, jak si půjčit bezpečně.

Opravdu potřebujete půjčku?

V prvé řadě je třeba zvážit, zda půjčku skutečně potřebujete, a jestli tedy jde o rozumné zadlužení. I na první pohled složitá situace může mít jednoduché řešení. Například rozbité auto dosud sloužící k cestě do práce, může dobře nahradit spolujízda s ochotným kolegou. Stejně tak může zdánlivě nepostradatelnoudovolenou u moře, zastoupit bezstarostně strávený víkend na chalupě. Nejzářnějším příkladempak může být půjčka na novou televizi, která měla nahradit svou jen o pár let starší předchůdkyni.

Počítejte s půjčkou jako s budoucím výdajem

Někdy však není zbytí, a řešením vzniklé situace se tak stane půjčka, nejčastěji tzv. půjčka na cokoliv. V takovém případě je tedy nutné postupovat tak, abychom nevytloukali klín klínem ještě větším. Nepříjemnosti z nevhodně zvolené půjčky totiž snadno předčí ty, kvůli kterým jsme si půjčku původně brali. Jelikož je výše půjčky alespoň přibližně předem dána, je třeba zaměřit se hlavně na dobu splácení. Delší doba splácení s sebou logicky nese nižší splátky, a tedy nižší riziko nesplácení závazků. Ruku v ruce s ní však jdou vyšší celkové náklady na půjčku. Jednoduše řečeno klient takovou půjčku mnohem více přeplatí.

Srovnejte si jednotlivé produkty

Bankovní a nebankovní trh je v současnosti neskutečně pestrý. Porovnání půjček jednotlivých společností je tak jedním z prvních kroků, který byste měli učinit. Pro bankovní půjčky mluví především výhodnější úrokové sazby, ale také bankovní dohled, který v současnosti vykonává Česká národní banka. Do budoucna se jeví jako otevřená otázka i jednotný bankovní dohled ze strany Evropské centrální banky. V případě bankovních půjček je tedy riziko nevhodně zvoleného úvěru řádově nižší. Typickou představitelkou neúčelového bankovního úvěru je půjčka České spořitelny. Naopak na nebankovní půjčky dosáhnou i rizikovější klienti, kterým se banky zdráhají půjčovat. Připravit se však musí na vyšší úrok, kterým je právě toto riziko vykoupeno. Na druhou stranu neplatí domněnka, že na poskytovatele nebankovních půjček nikdo nedohlíží. Například na poli nebankovních spotřebitelských úvěrů je dozorovým orgánem Česká obchodní inspekce.

Komerční sdělení

Praktické

Populární na Dům financí