Proč je navýšení stropu amerického dluhu problematické?

štítky Investice Měnová politika čtení na 2 minuty

foto: Pixabay, ilustrační fotografie

Nikdo nepochybuje o tom, že američtí demokraté a republikáni se dohodnou o navýšení stropu státního dluhu. I když budeme jistě svědky politických tanečků, jeho nezvýšení by mělo katastrofické následky. Prakticky by to znamenalo krach USA, protože federální vláda by si nemohla dále půjčovat peníze. To se ovšem nestane, byla by to příliš velká katastrofa. Ani ono navýšení dluhového stropu však neznamená, že je to dobré řešení.

Důvěryhodnost Ameriky

Známý investor Ray Dalio na svém profilu na LinkedIn zveřejnil velmi zajímavou úvahu na téma, proč je současná situace vážná i přes nalezení politické shody. Političtí představitelé strop navyšují, aniž by se pokusili opravdu vyřešit problémy se státním zadlužováním. K čemu je mít dluhovou brzdu, když se lze prakticky pokaždé domluvit a strop navýšit. Americký dluh tedy bude stále růst. To nepotěší věřitele. V dlouhodobém horizontu proto Dalio vidí pro Spojené státy dvě možnosti.

Dvě špatné varianty

Zaprvé lze nalákat věřitele na vyšší úrok z amerických dluhopisů, protože riziko vzhledem k velikosti dluhu roste. Těžce zadluženému člověku nemůžete půjčit na stejný úrok jako někomu, kdo žádné dluhy nemá. Riziko je nutné zaplatit. Tím však v konečném důsledku porostou i americké státní splátky. Vyšší dluh s vyšším úrokem povede přímo do dluhové pasti. Americký Fed má také možnost se rozhodnout, že bude za nově vytištěné peníze dál pořizovat americké státní dluhopisy. To je sice možné a výsledný úrok bude nízký, čímž vzroste iluze udržitelnosti dluhu. Jenomže se znovu roztočí kola inflace. Fed tak bude v blízké budoucnosti muset opustit přísnou měnovou politiku a doufat, že dluh vyřeší sama inflace.

Jak z toho ven?

Dalio vidí jedinou možnost ve vytvoření důvěryhodného plánu řešení dluhu. První podmínkou je, že na něm budou pracovat společně demokraté i republikáni. A to je hlavní kámen úrazu. Současná politická scéna USA jde spíš cestou střetu než hledání konsensu a dokonalé střední cesty. Reforma musí mít podle Dalia základní směr, a to ten, aby Američané vydělali víc, než utratí. Hlavní otázkou není ani tak, kde škrtat a ušetřit, ale kde vydělat víc.

Matěj Široký

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí