Vrátí se světové trhy nohama na zem?

štítky Investice Měnová politika přečtete do minuty

foto: Pixabay, ilustrační fotografie

Světové trhy si užívaly skoro osmiměsíčního nepřetržitého růstu. V září se však na burzovním nebi objevily první mráčky. Boj s inflací, nutnost zvýšit úrokové sazby mnohem dříve a možný krach společnosti Evergrande uvrhly trhy do nejistoty. Do konce roku si tak užijeme zvýšené volatility.

Čekání na špatnou zprávu

Prvním důvodem napětí na trhu je čekání na pověstné zrnku písku, které celý stroj zadře. V důsledku přílivu nové hotovosti z centrálních bank půjdou ceny akcií zákonitě nahoru a jejich růst není možné zastavit. Přestože velké centrální banky ujišťují, že budou pokračovat v podpoře trhu, reálný stav ekonomiky je jiný. Po celém světě hrozí nedostatek materiálu, čipů a dalších komponentů. Ceny energií raketově rostou. Trh práce je ve světě nevyrovnaný, chybí pracovníci do provozů a řidiči. Je jen otázkou času, kdy se tyto problémy promítnou do hospodaření velkých firem. Špatné hospodářské výsledky pak následně způsobí pokles cen akcií. Potenciálních nebezpečí je dnes již tolik, že je investor nestíhá všechny sledovat. Není divu, že nervozita roste. Investoři jsou dnes jako pistolníci, kteří při každé špatné zprávě mačkají spoušť neboli pomyslné tlačítko „prodej“.

Stagnace na obzoru

Nejpravděpodobnější scénář je, že nás čeká několik menších korekcí. Ty však nebudou tak velké, aby změnily tendenci trhu z růstové na klesající. Proč? Dokud totiž centrální banky nezmění svoji monetární politiku, vždy bude na trhu dostatek hotovosti, kterou danou korekci koupí. Zároveň však nelze očekávat, že budou trhy růst i nadále. Z důvodu obecné nejistoty si investoři rozmyslí, zda budou nakupovat předražené akcie. Nejpravděpodobnější vývoj do konce roku bude takový, že světové trhy budou oscilovat okolo současných hodnot. Čeká nás období stagnace, které přeruší buď zvednutí úrokových sazeb na dolaru nebo nepředvídatelná černá labuť.

Matěj Široký

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí