MBA

čtení na 3 minuty

foto: freeimages, ilustrační fotografie

Pokud se dnes dostanete do kontaktu s osobou s ekonomickým vzděláním, čím dál tím častěji se můžete setkat se zkratkou MBA uváděnou za jménem dotyčného. Co se pod těmito třemi písmeny skrývá? Jde o anglickou zkratku Master of Business Administration.

MBA představuje vysokoškolský program, který se u nás v poslední době stává více a více populárním. Lze jím prohloubit vědomosti v oblasti managementu a vylepšit si podmínky na trhu práce. Studium MBA však nepředstavuje jakousi náhražku vysokoškolského studia, je spíše návazným studiem v rámci celoživotního vzdělání. Absolventi tohoto dvouletého kurzu získají kvalitní vzdělání v cizím jazyce, certifikát a výše zmíněný titul MBA. Jelikož je toto studium finančně velmi náročné, je třeba si předem rozmyslet, na které ze škol ho budete absolvovat.

V České republice dnes existuje větší množství škol, které studium MBA nabízejí. Kvalita vzdělání však není všude na stejné úrovni. V roce 1998 u nás vzniklo takzvané sdružení CAMBAS, tedy Česká asociace MBA škol. Dnes je jejími členy sedm vysokých škol. Členství je ale umožněno všem vysokým školám, které splní akreditační podmínky. Cílem této Asociace je dosažení a zajištění vysoké úrovně studia MBA v České republice. Školné studia MBA se většinou pohybuje ve výši okolo 150 000 korun za jeden rok, což rozhodně není málo. V mnoha případech je zájemcům o studium umožněno platit cenu školného ve splátkách.

Protože je studium rozděleno do jednotlivých modulů, lze splácet každý modul zvlášť. Tím však pochopitelně dojde k dalšímu prodražení studia. Pokud nedisponujete potřebnou částkou peněz, je možné využít nabídek některých bank, které studentům nabízejí speciální úvěry. Takovou půjčku na studium si můžete vzít například u České spořitelny, která nabízí studentský úvěr jak vysokoškolským studentům, tak studentům MBA, kteří u ní již mají vedený běžný sporožirový účet. Maximální výše úvěru je zde 300 000 korun, s úrokem 8, 9% ročně. Také ČSOB nabízí financování studia, a to stejně tak do výše 300 000 korun bez jakéhokoliv zajištění, s úrokem 9,9 % ročně. U Komerční banky si můžete půjčit až 500 000 korun se splatností 10 let v rámci takzvaného úvěru Gaudeamus. Úroková sazba se zde odvíjí podle výše úvěru a počtu splátek.

Přestože je studium MBA finančně dosti náročnou investicí, zdá se, že se vyplatí. Někteří se odhodlají do dalšího studia, aby si jím zvýšili sebevědomí, zlepšili znalosti, nebo jednoduše vyzkoušeli něco nového. Jiní jsou motivováni získáním kvalifikace, možným profesním růstem a tím zvýšením platu. Ať už je tomu jakkoliv, studium MBA přináší svým zájemcům něco nového. Během středoškolského a vysokoškolského studia jsou studenti nuceni spíše k tomu, aby se naučili a získali co nejvíce teoretických znalostí, které potom budou moci uplatnit v praktickém životě. U MBA je tomu jinak. Zde studenti často pracují v týmech a učí se spolupráci tím, že řeší různé případové studie. V českých podmínkách je to zatím stále spíše neobvyklý trend, který se setkává s ostýchavostí studentů. Jde však jen o zvyk. Propojením teorie a praxe je pro studenty velmi přínosné.

Zaměstnavatelé, kteří chtějí svým zaměstnancům v rámci prohloubení jejich znalostí a udržení odborné kvalifikace studium zprostředkovat, mohou náklady na studium uplatnit jako daňové náklady. Pro zaměstnance to pak znamená nepeněžní příjem, který je od daně z příjmu osvobozen.

Hana Hutlová

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí