ČEZ – nejvýznamnější elektrárenská společnost v ČR

čtení na 3 minuty

foto: freeimages, ilustrační fotografie

Společnost ČEZ vznikla jako akciová společnost již v roce 1992. Byla založena Fondem národního majetku ČR, který je stále majoritním vlastníkem jejích akcií. V roce 2003 vznikla Skupina ČEZ, která se tak stala největším výrobcem elektřiny a tepla na území České republiky. Skupina ČEZ však nepůsobí jen na území našeho státu. Její aktivity směřují i do dalších deseti evropských zemí jako jsou například Bulharsko, Rumunsko či Polsko. Své dceřinné společnosti má v Srbsku, Kosovu, Bosně a Hercegovině na Ukrajině.

V nedávné době proběhla řada jednání mezi společností ČEZ a Mosteckou uhelnou společností. ČEZ projevil zájem o odkup této společnosti, nicméně dohoda je zatím v nedohlednu a jednání obou stran komplikuje především vzájemná nedůvěra. Pokud by se však v budoucnu tato transakce uskutečnila, ČEZ by ovládl tuzemský trh s hnědým uhlím, které je pro jeho budoucí plány strategickou surovinou. Je možné, že do odkupu Mostecké uhelné půjde ČEZ společně s finanční skupinou J&T, aby se tak vyhnul možnému riziku odmítavého stanoviska antimonopolního úřadu. Částka, kterou za odkup nabízí, se pohybuje kolem 28 miliard korun. ČEZ však není jediným zájemcem. O výstavbě společné elektrárny jedná Mostecká uhelná i s německou společností E.ON a dále je zmiňován zájem o společnost ze strany ruských firem či amerických fondů.

Nicméně na konci prosince podnikla energetická společnost ČEZ jiný krok k posílení své pozice na trhu s elektřinou ve střední a jihovýchodní Evropě, jelikož se jí podařila dohoda s petrochemickou společností MOL. Společnost ČEZ koupí 7% podíl na základním kapitálu svého maďarského partnera. Ten současně získá díky tříleté call opci právo na odkup těchto akcií. Pokud této call opce nebude během třech let využito, bude investice společnosti ČEZ vložena do společného podniku obou společností.

20.prosince 2007 tak byla vytvořena strategická aliance a podepsána dohoda o založení společného podniku mezi společností ČEZ a maďarskou společností MOL. Společnost MOL je ropná společnost s vedoucím postavení ve střední a východní Evropě, která zaměstnává více než 15000 lidí a provozuje více než 1000 čerpacích stanic. Spolupráce se společností ČEZ jí přinese vyšší bezpečnost při zajištění dodávek elektřiny a nižší náklady za její distribuci. V nově vzniklém podniku budou mít obě společnosti shodný podíl padesáti procent a stejným dílem se budou i podílet na jeho řízení. Vytvořená aliance se zaměří na výstavbu plynových elektráren a tedy na výrobu elektřiny v těchto elektrárnách ve čtyřech státech střední a jihovýchodní Evropy a to v Maďarsku, Chorvatsku, Slovensku a Slovinsku. ČEZ tak získá snadný přístup na trhy, na kterých prozatím nepůsobí. První významnou investicí obou společností bude společná výstavba dvou elektráren. Jedna z nich vznikne v rafinérii skupiny MOL v Bratislavě a druhá v Maďarské rafinérii Duffi. Společnosti předpokládají výši investice okolo 1,4 miliardy eur. Výstavby obou elektráren jsou velmi atraktivní a to hlavně díky vysokým cenám elektřiny v daných zemích. Zatímco u nás se dnes na pražské burze prodává jedna megawatt hodina za cenu nižší než 60 eur, v Maďarsku či Chorvatsku se cena pohybuje kolem částky 70eur. Podle budoucích odhadů, se předpokládá, že by obě nově vzniklé elektrárny mohly být uvedeny do provozu již v letech 2013 až 2014.

Hana Hutlová

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí