mBank – novinka na českém bankovním trhu

štítek Účty čtení na 3 minuty

foto: freeimages, ilustrační fotografie

Jak již většina z nás z médií zaregistrovala, od listopadu roku 2007 začala působit na trhu další finanční instituce, a to právě mBank. Do České republiky přišla s takovou nabídkou služeb, kterou zatím český bankovní trh neznal. V současnosti nabízí 3 hlavní produkty, do budoucna je však přislíbeno další rozšíření nabídky služeb.

Mezi tři hlavní produkty patří: mKONTO, to je osobním účtem, jehož založení i správa jsou bez poplatků. K účtu jsou dále poskytnuty zdarma tyto služby: platební karta, tři výběry z bankomatu měsíčně u nás, výběry z bankomatů v zahraničí, odchozí a příchozí platby a bezplatný přístup ke kontu přes internet či telefon. Úrok, kterým jsou vaše vklady úročeny, je pohyblivý a odvíjí se od sazby PRIBOR, která je určena rozhodnutím ČNB. V době, kdy bylo mKonto zavedeno, činil úrok 0,3%. Jedinou nevýhodou se zdá být to, že banka nemá své vlastní bankomaty a po třetím výběru z bankomatu v jednom měsíci budete již za každy další výběr platit 19 Kč. Založení účtu je velmi jednoduché a rychlé. Přes internet v žádosti uvedete své rodné číslo a číslo OP. Každý si může založit právě jedno mKonto. Podmínkou je věk nad 18 let a u cizinců trvalý nebo alespoň přechodný pobyt na území ČR. Po vyplnění žádosti se s vámi spojí operátor banky, který vám dohodne schůzku s kurýrem. Ten za vámi přijede na vámi vybrané místo a a v čase, který vám vyhovuje. Ověří vaši totožnost a vy obdržíte smlouvu a aktivační balíček k vašemu kontu. O novou nabídku banky je projevován velký zájem. Možná právě ten je ale důvodem, kdy někteří lidé musí čekat na své balíčky i několik týdnů. I když je většina zákazníků spokojena, je potřeba se při prvotním náporu připravit na možné delší časové lhůty.

Druhým produktem banky je spořící účet eMAX

který je prezentován jako první spořící účet u nás, ze kterého můžete vybírat kdykoliv, a to aniž byste ztrátili na úrocích.**Zúčtování úroků se provádí měsíčně, avšak úroky se přepočítavají denně podle výše zůstatku. Nyní je nabízeno úročení ve výši 3% ročně. Spořící účty eMax si můžete založit dokonce čtyři. Opět neplatíte ani za založení, ani za správu. Pokud se ale rozhodnete kartu k účtu eMax použít k výběru z bankomatu, bude vás každý výběr stát 19 Kč jak u nás, tak v zahraničí. Výhodou tohoto spořícího účtu je to, že nejsou vyžadovány žádné minimální zůstatky ani pravidelné vklady.

Třetím produktem je mHYPOTÉKA

což je hypotéka s variabilním úrokem, kdy máte možnost kdykoliv ji splatit a to bez poplatků. Variabilní úrok se opět odvozuje od sazby PRIBOR a zahrnuje i marži banky. Roční úrok se pohybuje již od 4,52% p.a. a požádat si můžete o úvěr až na dobu 45 let. Otevření a správa úvěrového účtu jsou opět zdarma.

A jak je možné, že si banka může dovolit nabízet takto výhodné podmínky?

Je to především proto, že hlavním principem při poskytování služeb je internetové bankvonictví, kdy banka ušetří na nákladech spojených s provozováním poboček. Banka si tak sice zúžila rozsah svých klientů na ty, kteří mají bezproblémový přístup k internetu, jelikož ke komunikaci s bankou a ke správě účtů je internet opravdovou nezbytností, nicméně počet takových lidí se každým rokem zvyšuje a internetové připojení z domova se v dnešní době stává samozřejmostí. Určitě se ale najdou takoví klienti, kteří stále dávají přednost osobnímu kontaktu. Pro ty budou připravena Finanční centra, v kterých budou moci využít služeb poradců banky, a dalé pak tzv. mKiosky, což jsou drobné pobočky mBank a ty se budou nacházet ve velkých obchodních centrech u nás. Jejich počet nebude příliš vysoký, v roce 2008 by se mělo otevřít kolem deseti Finančních center a asi patnácti mKiosků. Z toho vyplývá, že je opravdu upřednostňován kontakt přes internet, kdy mají klienti kontrolu nad svými financemi 24 hodin denně.

Hana Hutlová

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí