Budoucnost Brownfields v České republice

štítek Investice čtení na 2 minuty

foto: freeimages, ilustrační fotografie

Slovo Brownfields je z angličtiny převzatý termín, který se do češtiny nepřekládá. Definic a popisů existuje mnoho. Termín brownfileds ve zkratce označuje území a opuštěné oblasti s rozpadajícími se obytnými stavbami, nevyužívané dopravní konstrukce a nefunkční průmyslová pásma. Jejich častými znaky jsou obrovské rozměry, výskyt negativních sociálních jevů a vznik značné ekologické zátěže na životní prostředí. Patří sem tedy například areály průmyslových podniků a dolů, různé skládky a odkladiště, opuštěné historické, vojenské a zemědělské areály.

Oproti zeleným plochám, tzv. greenfields, jsou tyto oblasti zatíženy vlivem předchozího využívání a vyžadují si tak zvláštní péči při své regeneraci. Na území České republiky se takových míst nachází nesčetně mnoho. Některé areály jsou v privátním, jiné ve veřejném vlastnictví a většina se pak snaží najít svůj budoucí účel a smysluplné využití.

V současnosti převažujícím zájmem investorů je však zakládání investičních záměrů tzv. na „zelené louce“, tedy na místech, která nejsou zatížena předchozími stavbami, jelikož příprava těchto projektů je jak finančně, tak technicky a časově méně náročná. Tento trend má však i své negativní důsledky, které se projevují v neustále se zvyšujících nárocích na získání další volné půdy a navíc i v nárůstu množství brownfields, které zůstávají dále nevyužívány.

Nicméně i tato území, na která je dnes nahlíženo spíše jako na zátěž, v sobě skrývají celkem velký potenciál vzhledem ke své často atraktivní lokalizaci v blízkosti center měst a jejich snadnému napojení na hlavní dopravní komunikace. Vysoké náklady na regeneraci a rekonstrukci brownfields však vcelku pochopitelně odrazují soukromý kapitál od přímých investic. Pro to, aby byla regenerace zrealizována, musí dojít k podpoře a zabezpečení jejího financování ze strany veřejného sektoru. Pro lepší orientaci v množství a popisech jednotlivých míst vznikla v nedávné době databáze brownfields, která se zabývá řešením jejich obnovy. Tato databáze obsahuje i informace o vlastnických vztazích a fotografie míst, a je pro všechny volně přístupná na internetu.

Regenerace brownfields zvyšuje hodnotu jednotlivých lokalit, mění zanedbaná místa k lepšímu a podporuje investice v oblasti podnikání a bydlení. Z ekonomického hlediska může vést takový projekt i ke vzniku nových pracovních nabídek. Pro posílení těchto aktivit hovoří také fakt, že na regeneraci brownfields projektů mohou podnikatelé získat finanční dotace z Evropské Unie v rámci operačního programu Nemovitosti, Životní prostředí a Programu rozvoje venkova. Důkazem toho, že projekt brownfields může být úspěšný, je realizace obnovy známého pražského nákupního centra Palladium, které bylo otevřeno po celkové rekonstrukci budovy bývalých kasáren Jiřího z Poděbrad. I když se tato budova dlouho nacházela v dezolátním stavu, představuje dnes velké lákadlo pro všechny, kteří míří do centra Prahy za nákupy.

Hana Hutlová

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí