Provozní zisk Skansky loni klesl o 18 procent

štítek Stalo se čtení na 2 minuty

Provozní zisk tuzemské stavební jedničky Skansky se loni v Česku a na Slovensku proti roku 2007 snížil o 18 procent na 1,4 miliardy korun. Tržby skupiny se naopak meziročně zvýšily o pět procent na 37,6 miliardy korun. Firma dnes výsledky představila na tiskové konferenci.

„Za poklesem provozního zisku stojí tři až čtyři ztrátové projekty. Pokud by jich nebylo, výsledky by předčily rok 2007,“ řekl generální ředitel Skansky CS Dan Ťok.

Objem smluvně zajištěných zakázek firmy se během loňského roku zvýšil o 31 procent na 36,6 miliardy korun. „Se získáváním zakázek na rok 2010 to bude mnohem horší,“ poznamenal šéf skupiny.

Tuzemská a slovenská Skanska se na tržbách celosvětové mateřské skupiny podílela z 10,3 procenta. Jediným vlastníkem Skansky je švédský koncern Skanska Kraft AB.

Skanska Reality, která se ve firmě věnuje rozvoji bytových projektů, loni prodala 699 bytů. V meziročním srovnání je to o osm procent více. Během roku 2009 začala stavět 1009 bytů, což je více o 41 procent.

Průměrný počet zaměstnanců se v tuzemské a slovenské Skansce loni snížil o tři procenta na 6873 pracovníků. Mateřská firma Skansky v listopadu uvedla, že v severní Evropě kvůli poklesu zakázek propustí celkem 3400 zaměstnanců. V souvislosti s tím Skanska oznámila odpis 600 milionů švédských korun.

V roce 2008 firma dokončila například několik bytových projektů v Praze, dostavěla projekt Campus Square v Brně nebo Lake Office Side v Bratislavě. Dokončila také množství dopravních staveb, mezi nimi například modernizaci trati Červenka – Zábřeh nebo vzletové a odstavné plochy na letišti Ruzyně.

Zisk švédské stavební společnosti Skanska se v posledním čtvrtletí loňského roku prudce snížil na 71 milionů švédských korun (187 milionů Kč) před zdaněním z 1,73 miliardy SEK před rokem. Společnost dnes sdělila, že již neočekává splnění finančních cílů stanovených na rok 2010.

Skanska je třetí největší stavební koncern na světě. Kromě Česka, Slovenska a Skandinávie působí v USA, Jižní Americe a Velké Británii.

Zdroj: ČTK

ČTK

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí