Komerční banka zlevnila některé hypotéky

štítek Stalo se přečtete do minuty

Komerční banka podle informací Hospodářských novin (HN) zlevnila některé hypotéky. Od minulého týdne jsou v KB hypotéky s pevným úrokem na dobu dva až 10 let a 15 let za shodných 4,99 procenta, jednoleté fixace jsou dražší, za 5,19 procenta.

Ostatní banky snížení úroků v blízké době podle listu neplánují.

„Nová nabídka odpovídá zlevňování zdrojů, ale narůstají nám rizikové marže. Snížili jsme proto úroky na hypotékách do 85 procent hodnoty u všech fixací o 20 bazických bodů,“ řekl HN obchodní šéf Komerční banky Zdeněk Mojžíšek.

Jak píše deník, KB tím následuje UniCredit Bank, která snížila sazby už několik dnů před posledním rozhodnutím České národní banky a nadále má nejnižší úrok mezi tuzemskými bankami. ČNB snížila svou základní sazbu o půl procentního bodu na rekordních 1,75 procenta už skoro před dvěma týdny. Vrátila ji tak na rekordní minimum, kde byla v roce 2005.

Ostatních významné banky se podle úterního průzkumu listu ke snižování sazeb nechystají. Hypoteční makléři ale naznačují, že banky svůj postoj ve druhém čtvrtletí přehodnotí. „Stejně jako v cizině i tuzemské ústavy zjistí, že hypotéky jsou z pohledu rizik jednou z nejbezpečnějších oblastí a začnou podporovat poptávku,“ uvedl Libor Ostatek z poradenské firmy Golem finance.

Zahraniční banky snížení sazeb centrálních bank podle HN už promítají ve větší míře. Finanční ústavy v Británii promítly takřka celé lednové snížení úrokových sazeb do svých úroků z hypotečních úvěrů. V některých případech snížily sazby u hypoték dokonce výrazněji, než je rozsah snížení základního úroku.

Zdroj: Finanční noviny

ČTK

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí