EK pochválila vládní balík proti krizi

štítek Stalo se přečtete do minuty

Evropská komise dnes v rámci hodnocení českého konvergenčního programu, který je jakýmsi plánem na přijetí eura, pochválila vládní balík na podporu ekonomiky sužované celosvětovou krizí. Podle ní je dobře načasovaný a zaměřený na sektory hospodářství, které budou nejvíce zasaženy zpomalením ekonomiky.

EK připustila, že opatření proti krizi v objemu zhruba 70 miliard korun (zhruba 1,9 procenta HDP), mohou vést k dočasnému zhoršení stavu veřejných financí, navzdory jejich zlepšení v poslední době. Konvergenční program sice ještě počítá se schodky 1,6 procenta HDP pro rok 2009 a 1,5 procenta HDP pro rok 2010, ale je velmi pravděpodobné, že statistiky nakonec budou díky zpomalení ekonomiky horší.

Premiér Mirek Topolánek již dříve připustil, že Česko letos nejspíš poruší takzvané rozpočtové kritérium, které počítá s rozpočtovým deficitem ve výši tří procent HDP a jehož splnění je nutné k přijetí eura. „Česká republika je vyzývána k odvrácení dopadů (protikrizových opatření) do rozpočtu, jakmile se ekonomika vzchopí,“ uvedla komise.

Evropská komise Česko rovněž jako každoročně varovala před rychlým stárnutím populace, které by mohlo ohrozit udržitelnost veřejných financí. Podle Brusel v tomto případě „přetrvávají obavy“ a je třeba pokračovat v reformách penzijního a zdravotního systému.

Zdroj: Finanční noviny

ČTK

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí