Vláda dá na boj s krizí 40,5 miliardy

štítek Politika čtení na 3 minuty

foto: freeimages, ilustrační fotografie

Národní protikrizový plán, který mají Hospodářské noviny (HN) k dispozici, počítá s tím, že vláda dá na boj s krizí 40,5 miliardy korun. Ministr financí Miroslav Kalousek se v neděli s Národní ekonomickou radou vlády (NERV) definitivně dohodl na tom, jak by mělo Česko ekonomickou krizi řešit. Všechny navrhované kroky mají jeden základní cíl: ulevit podnikatelům, aby mohli zaměstnat i v době krize co nejvíc lidí.

Podle listu je téměř jisté, že schodek státního rozpočtu bude kvůli protikrizovému plánu o 40 miliard vyšší. To znamená, že Česku letos v případě dvouprocentního poklesu ekonomiky hrozí schodek až 150 miliard korun. Česká republika tak nesplní kritéria pro zavedení eura.

Určitě půjdeme se schodkem přes tři procenta HDP, což v situaci země, která usiluje o přijetí eura, je velká komplikace, připustil v neděli v diskusní relaci Slovenské televize premiér Mirek Topolánek.

Protikrizový plán, který bude dnes schvalovat vláda, počítá podle listu se slevami na sociální pojištění, se zrychlením odpisů aut nebo počítačů, ale také s tím, aby si podnikatelé mohli odečíst DPH u všech nových aut. Skončila by tak praxe, kdy si podnikatelé kvůli odpočtu daně pořizují luxusní vozy „s mřížkou“ a vydávají je za užitková auta.

Vláda dá také dvě miliardy korun Českomoravské záruční a rozvojové bance (ČMZRB), aby měli malí a střední podnikatelé dostupnější úvěry. Šest miliard plánuje kabinet investovat do zateplování rodinných domů a 600 milionů chce dát do zateplování paneláků. Dvě miliardy pak má Kalousek připravené pro investice do veřejné dopravy do krajů, které krize postihne nejvíc, uvedly HN.

Naopak ve vládním protikrizovém plánu není šrotovné, díky kterému by mohli lidé dostat dotaci na nové auto v případě, že si nechají sešrotovat staré, ani legalizace švarcsystému. „Sleva na sociálním pojištění bude fungovat lépe,“ řekl HN ministr práce Petr Nečas. Vláda do slevy vkládá velké naděje. V Národním protikrizovém plánu dokonce tvrdí, že tak zachrání 50.000 až 70.000 pracov­ních míst.

Protikrizový balíček nepočítá s nižší DPH na restaurační služby, což chtěl prosadit Kalousek, ani s vracením daní živnostníkům. Přesto ještě můžou daňové prázdniny pro živnostníky projít. Proti Kalouskovi je prosazují dva vlivní ministři ODS – Martin Říman a Petr Gandalovič.

Hlavními vítězi protikrizového plánu jsou podle deníku automobilky, a to i přesto, že vláda nezavede šrotovné. Automobilkám pomůže jak možnost firem odepsat si DPH na všechna osobní auta, tak výrazné zrychlení odepisování aut z pěti na dva roky. Z plánu se můžou radovat díky novým investicím do zateplování domů i stavební firmy a díky masivní dvoumiliardové podpoře regionální dopravy také dopravní firmy.

Protikrizový balíček by měl ve středu poslancům představit premiér Topolánek. Šéf ČSSD Jiří Paroubek v neděli v ČT připustil, že s některými návrhy by mohla vládě pomoci i opoziční ČSSD. Sociální demokracie souhlasí také s vyššími garancemi ČMZRB za podnikatelské úvěry. Naopak s vlajkovou lodí celého protikrizového plánu, slevami na sociálním pojištění, ale ČSSD určitě vládě nepomůže.

Proto Paroubek vládě navrhl, aby předložila do sněmovny protikrizový plán tak, aby o každé jeho části mohli poslanci hlasovat zvlášť. Vláda ale zřejmě bude chtít schválit celý protikrizový balík najednou, napsaly dnešní Hospodářské noviny.

Zdroj: Finanční noviny

ČTK

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí