Venezuela je připravena podpořit snížení těžby ropy v OPEC

štítek Stalo se přečtete do minuty

Venezuela je v případě potřeby připravena podpořit na březnovém zasedání Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) další snížení těžebních limitů. Řekl to včera venezuelský ministr energetiky Rafael Ramirez. Dodal, že podle jeho názorů není zapotřebí uskutečnit mimořádné setkání kartelu.

OPEC tento týden uvedl, že poptávka po ropě by letos měla klesnout o 580.000 barelů denně. Předchozí odhad přitom počítal s poklesem o 180.000 barelů denně, napsala agentura Reuters.

Ještě výraznější útlum poptávky po ropě než OPEC letos očekává Mezinárodní agentura pro energii (IEA). Ta tento týden předpověděla, že poptávka se letos propadne o 980.000 bare­lů denně.

OPEC se v prosinci dohodl na snížení produkce o rekordních 2,2 milionu barelů denně. Od září tak omezil těžbu celkem o 4,2 milionu barelů denně, což odpovídá zhruba pěti procentům celosvětové spotřeby ropy.

Cena americké ropy se loni v červenci vyšplhala až na rekordní maximum 147,27 dolaru za barel, od té doby však kvůli obavám z negativního dopadu zpomalení ekonomiky na poptávku klesla o více než 100 dolarů. V současnosti se pohybuje pod 40 dolary za barel.

Zdroj: ČTK

ČTK

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí