Topolánek a Monks: Postup EU proti krizi by měl být společný

štítek Stalo se přečtete do minuty

Postup Evropské unie proti hospodářské krizi má být pokud možno společný a měl by podléhat společným pravidlům, shodli se na jednání v Praze premiér Mirek Topolánek (ODS) s generálním tajemníkem Evropské odborové konfederace (EOK) Johnem Monksem.

Po setkání to Topolánek a Monks řekli novinářům. Monks při něm premiérovi předal memorandum evropských odborů k českému předsednictví EU.

„Shodujeme se na tom, že postup Evropské unie má být pokud možno společný, má podléhat společným pravidlům a má samozřejmě i společné řešení,“ prohlásil Topolánek. Společně by státy EU měly postupovat také podle Monkse; podle něj následky světové hospodářské krize ve 30. letech minulého století zhoršila právě různá protekcionistická opatření některých států.

„Je zde určité nebezpečí, že v rámci krize lidé budou spíše hledat pomoc na národní úrovni, ale je důležité, abychom problémy řešili na evropské úrovni s ohledem na ostatní části světa,“ míní Monks. „Očekáváme od českého předsednictví, že skutečně provede velmi razantní kroky,“ konstatoval.

Podle Topolánka jsou ekonomické problémy, ekonomická recese a dopady na jednotlivé členské země EU takové, že vznikla krizová situace a nutnost navazovat i krizové partnerství nebo krizovou diskusi. „My jsme na tu diskusi připraveni,“ dodal Topolánek.

Společně by měla EU podle Topolánka postupovat i v energetické politice. Poukázal přitom na problémy některých evropských zemí se zásobováním plynem při nedávném rusko-ukrajinském sporu o dodávky.

Premiér uvedl, že se s Monksem shodli také v otázce podpory volného pohybu pracovních sil. „Je evidentní, že tato bariéra, za jejíž odstranění máme v úmyslu během toho půl roku bojovat, je jednou z věcí, které blokují pracovní trh, které snižují mobilitu evropského pracovního trhu,“ uvedl Topolánek.

Monks zastupuje konfederaci sdružující 82 národních odborových organizací z 36 evropských zemí; jejich členská základna celkově čítá asi 60 milionů lidí.

Zdroj: Finanční noviny

ČTK

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí