ČRo spustí zpravodajský web

štítek Stalo se přečtete do minuty

Český rozhlas spustí v polovině prosince zkušební provoz nového zpravodajského webu věnovaného nadcházejícímu českému předsednictví. V ostrém režimu budou stránky spuštěny 1. ledna, tedy v první den předsednictví České republiky Evropské unii. Na včerejším zasedání Rady Českého rozhlasu to uvedla šéfredaktorka Rádia Česko Hana Hikelová.

„Prioritou pro současné období, na které se už pracuje, je udělat dobrý web k předsednictví České republiky v Radě EU,“ uvedla Hikelová. Na tomto webu momentálně pracují tři lidé, počítá se s přijetím jednoho člověka v prosinci, takže celkem se mu mají věnovat čtyři zaměstnanci.

V březnu pak tuto skupinu rozšíří z Českého rozhlasu 1 – Radiožurnálu zaměstnanci, kteří připravují současný iŽurnál.cz. „Docházelo by k postupnému útlumu značky www.izurnal.cz jako takové, s tím, že kolem pololetí příštího roku bychom rádi plně zprovoznili webové stránky zpravy.rozhlas.cz, kde by bylo komplexní zpravodajství a publicistika Českého rozhlasu jak v textové, tak samozřejmě ve zvukové podobě,“ uvedla Hikelová. Rozpočet zejména na zpravodajský web na rok 2009 je 13,3 milionu korun.

Jak Hikelová uvedla na dotaz člena rady Antonína Zelenky, web nebude zaměstnávat fotografy či televizní štáby. Rada konstatovala, že se dohodla s vedením ČRo na zásadách, podle nichž by měl být web vybudován.

„Rada Českého rozhlasu doporučuje generálnímu řediteli Václavu Kasíkovi, aby se rozhlasové poplatky vynakládaly na takovou podobu webu, která by se snažila konkurovat zavedeným komerčním internetovým zpravodajským serverům a televiznímu vysílání,“ uvedla rada ve svém usnesení, které jednomyslně přijala. „Jde o doplňkovou službu pro posluchače, kde prioritou bude rychlý a přehledný převod rozhlasových příspěvků pro zpravodajský web,“ uvedla rada.

Zdroj: ČTK

ČTK

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí