Pačes: Prolomení limitů těžby uhlí by měla posoudit další komise

štítek Stalo se přečtete do minuty

Šéf nezávislé energetické komise (NEK) a zároveň předseda Akademie věd ČR Václav Pačes doporučuje vytvořit další komisi k posouzení vlivů prolomení limitů těžby hnědého uhlí v severních Čechách na region. Komise by měla posoudit kromě ekonomického hlediska i hledisko sociální a zdravotní, řekl Pačes na včerejší konferenci v Praze.

Právě to, že nezávislá energetická komise nepočítala s prolomením limitů na těžbu uhlí v severních Čechách, kritizovala oponentní rada (OR), která posuzovala závěrečnou zprávu NEK. Pačes považuje takovou kritiku spíše za nedorozumění. „My doporučujeme, aby se o tom začalo diskutovat,“ řekl.

Od oponentní rady se očekávalo, že navrhne doporučení a doplní původní zprávu, která poté půjde do vlády. Komise ale čeká na zadání kabinetu, zda má zapracovat doporučení OR do své zprávy, řekl včera Pačes. Jasno by mělo být v průběhu tohoto týdne, kdy by se měl premiér Mirek Topolánek (ODS) sejít s předsedy NEK a OR. Se závěry OR nesouhlasí ekologická hnutí.

Nezávislá energetická komise byla ustanovena na základě rozhodnutí vlády loni v lednu. Jejím hlavním úkolem bylo vypracovat dlouhodobou prognózu vývoje energetiky v České republice do roku 2030 a 2050. Závěrečnou zprávu předala premiérovi 1. října.

O vzniku oponentního týmu poprvé informoval Topolánek při přebírání předběžné zprávy komise počátkem července. Do oponentního týmu premiér dosadil své poradce Pavla Stehlíka a Petra Kalaše, člena představenstva ČEPS Miroslava Vrbu, někdejšího člena představenstva RWE Transgas Milana Kajtmana a jaderného fyzika Františka Janoucha.

Zdroj: ČTK

ČTK

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí