Modernizace Dukovan vyjde až na 40 mld.

štítek Stalo se čtení na 2 minuty

Modernizace Jaderné elektrárny Dukovany kvůli prodloužení jejího provozu bude stát 20 až 40 miliard korun. Vyplývá to z analýz firmy ČEZ.

ČTK to ve čtvrtek na semináři o dukovanské elektrárně řekl její ředitel Zdeněk Linhart. Modernizace prodlouží fungování elektrárny nejméně do roku 2035, tedy o 20 let po skončení její současné provozní životnosti.

Plán na modernizaci všech čtyř bloků elektrárny by mělo začátkem příštího roku schvalovat vedení ČEZ. V únoru ho chce společnost předložit Státnímu úřadu pro jadernou bezpečnost.

První ze čtyř dukovanských bloků byl zprovozněn v roce 1985, elektrárna byla původně projektována na 30 let, podle některých odborníků je ale i bez úprav její životnost delší. Jednotlivé bloky mají zatím licenci do roku 2015 až 2017. Aby mohly fungovat dalších deset let poté, musí dostat od státu novou licenci. Ta se obnovuje každých deset let. Vedení elektrárny přitom počítá s provozem minimálně do roku 2035, možná i déle. Potom přichází v úvahu už jen výstavba nových bloků.

ČEZ zahájil zásadní investice do obnovy Dukovan už v roce 2001. Jen obměna systému kontroly a řízení, která bude kompletně ukončena v roce 2015, bude stát kolem 12 miliard Kč.

ČEZ nedávno začal také s přípravami na rozšíření své druhé atomové elektrárny v Temelíně na jihu Čech. Zahájení stavby dvou bloků předpokládá v roce 2013, první by měl být dokončen v roce 2020. Z hlediska výkonu firma zvažuje čtyři alternativy. Nejslabší počítá s výkonem 1000 megawattů u každého bloku, což je výkon každého z už exitujících dvou bloků v Temelíně. Nejsilnější varianta hovoří o 1700 megawattech u každého zařízení.

Dukovanská elektrárna je menší, má celkový výkon přes 1800 megawattů. Vzhledem k poruchám v Temelíně ale zatím do sítě ročně dodává větší množství elektřiny. Loni to bylo 13,907 miliardy kWh proudu, v tomto roce plánuje rekordních 14,2 miliardy kWh. Obě jaderné elektrárny vyrábí asi 31 procent české elektřiny.

Podle některých odborníků lze předpokládat, že se podíl v budoucnosti ještě zvýší. Zástupci elektrárny i další odborníci dnes přitom upozornili na to, že za deset až 20 let by mohly v Dukovanech i při současném výkonu chybět stovky kvalifikovaných pracovníků. V Dukovanech pracuje přes 1000 lidí. Jejich průměrný věk se už nyní blíží k 50 rokům. Dostatek odborníků v oboru ale není v Česku ani v okolních zemích a ani školy neprodukují dostatek nových. ČEZ chce proto například více spolupracovat se školami.

Zdroj: Finanční noviny

ČTK

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí