Karlovarský porcelán nemá peníze na mzdy

štítek Stalo se přečtete do minuty

Zaměstnanci společnosti Karlovarský porcelán (KP) nedostanou v pátek v řádném výplatním termínu mzdu za říjen.

Firma nemá na účtu peníze. Lidem pouze doplatí zbývajících pět procent ze mzdy za září, které ještě dlužila. ČTK to ve čtvrtek řekl insolvenční správce KP Tomáš Čermín.

Příkaz k úhradě zářijového doplatku odeslal KP bance dnes. Lidem se tedy peníze objeví zakrátko na účtech. Dát dohromady peníze na mzdy za říjen se ale vedení KP při sebelepší vůli do pátku už nepodaří, konstatoval Čermín. „Budou se snažit, aby zaměstnanci dostali za říjen zálohově alespoň část platu v příštím týdnu,“ uvedl Čermín.

Předsedkyně odborů v KP Marcela Dubová uvedla, že prozatím informaci o nevyplacení říjnových mezd od vedení firmy ani insolvenčního správce nemá. Jak řekla, pro lidi to nebude dobrá zpráva. „Asi vedení opravdu dělá, co může. Slíbený zbytek peněz za září poslalo. A s tím, že se říjnová výplata zpozdí, jsme tak trochu počítali,“ řekla.

KP se alespoň dnes podařilo uhradit zálohy na dodávky elektřiny, plynu a surovin všem dodavatelům. Bylo to rozhodující pro zachování výroby. Pokud by se zastavila, šance lidí, že se dostanou ke svým penězům, by výrazně klesla. „Máme zajištěny veškeré dodávky nutné pro výrobu KP na celý příští týden,“ dodal Čermín.

Zaměstnanci KP dostali mzdu za září ve třech částech. Nejdříve jim bylo v řádném termínu vyplaceno 70 procent a zhruba po třech týdnech dalších 25 procent. Teď tedy dostali i zbývající peníze. V případě říjnové výplaty se patrně bude situace vyvíjet obdobně. Nikdo z vedení KP nyní nepřipouští to, že by se peníze postupně vůbec nepodařilo sehnat.

Zdroj: Finanční noviny

ČTK

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí