Záruční banka obnovuje programy na podporu podnikání

štítek Stalo se přečtete do minuty

Českomoravská záruční a rozvojová banka (ČMZRB) znovu rozjíždí programy na podporu malého a středního podnikání.

Informují o tom úterní Hospodářské noviny. Banka na začátku letošního roku spustila všechny záruční programy, ale pro velký zájem firem musela příjem žádostí zastavit.

Podle HN přišlo toto oznámení v době, kdy se firmám kvůli dopadům finanční krize zhoršuje v komerčních bankách přístup k půjčkám. „Do 28. listopadu mohou zájemci o záruky za investiční úvěry podávat přihlášky,“ řekl šéf ČMZRB Ladislav Macka. Jednáním o přesunu peněz má záruční banka nyní na zbytek roku a na příští rok k dispozici na záruky kolem jedné miliardy korun, píšou HN.

Poskytování zvýhodněných úvěrů bude obnoveno začátkem příštího roku. Na programy Start a Progres je vyčleněno asi 850 milionů korun. Všechny tyto programy jsou součástí Operačního programu Podnikání a inovace (OPPI). Ze strukturálních fondů EU je na ně určeno celkově zhruba osm miliard korun, napsaly Hospodářské noviny.

Ministerstvo průmyslu a obchodu uvolní podle ministra Martina Římana v příštím roce pro malé a střední podniky z OPPI 16,3 miliardy Kč místo původně plánovaných 9,5 miliardy korun. Celková suma určená na vyhlášené výzvy tak podle Římana příští rok přesáhne 50 miliard Kč. To je 60 procent z celkové částky OPPI, která podle aktuálního kurzu činí 85,5 miliardy Kč.

Zdroj: Finanční noviny

ČTK

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí