Pojištění vkladů se zvyšuje do 50.000 eur

štítek Stalo se čtení na 2 minuty

Poslanecká sněmovna dnes ve zrychleném projednávání schválila vládní novelu bankovního zákona, která zvyšuje ochranu bankovních vkladů.

Vláda ji předložila kvůli současnému dění na finančních trzích. Nově budou pojištěny vklady až do částky 50.000 eur, tedy asi 1,25 milionu korun. Dosud byl tento limit poloviční.

Nově bude také pojištěn celý vklad, zatímco dosud to bylo jen 90 procent. Případné náhrady by klientům vyplácel Fond pojištění vkladů, do kterého banky přispívají.

Novelu podpořilo všech 171 přítomných poslanců ze všech stran. Přestože šlo o vládní návrh, podpořila ho i opoziční sociální demokracie. Její místopředseda a stínový ministr průmyslu Milan Urban zdůvodnil podporu tím, že návrh podpoří důvěru občanů v tuzemské banky. Nevyloučil však, že ČSSD přijde s návrhem, aby se pojištění zvýšilo na 100.000 eur, tedy asi 2,5 milionu korun. Ministr financí Miroslav Kalousek sněmovně poděkoval za věcný a racionální přístup.

Hlasování a jeho výsledek označil premiér Mirek Topolánek před novináři za „unikátní situaci“. Opozice by podle něj ale jen těžko vysvětlovala, že chce zvýšení garancí vkladů až od částky převyšující 2,5 milionu korun, jak zněl původní sociálnědemokra­tický návrh. „Kdo z vás na to má? Já si myslím, že se tím jasně ukazuje, pro koho by to bylo,“ podotkl předseda vlády. Dosavadní Fond pojištění vkladů by podle něj navíc tyto vyšší garance nepokryl. Pokud by bylo skutečně potřeba jej využít, musela by vláda z peněz daňových poplatníků fond doplnit.

Zpravodaj k novele Michal Doktor (ODS) v rozpravě před poslanci zdůraznil, že průměrný vklad na jednoho člověka představuje asi 220.000 korun. Jakékoli vyšší pojištění než navrhovaných asi 1,25 milionu by tedy podle něj bylo zajímavé jen pro vybrané lidi.

Předseda opozičních sociálních demokratů Jiří Paroubek vyzval začátkem října vládu, aby se zaručila za všechny soukromé vklady v bankách, jako tu učinilo například Německo nebo Rakousko. Jako jeden z důvodů uvedl to, že hrozí odliv peněz z českých bank do německých nebo rakouských.

Pojištění vkladů v bankách se nevztahuje na vklady samotných bank, zahraničních bank, finančních institucí, zdravotních pojišťoven a státních fondů.

Kvůli současné finanční krizi musí řada vlád, zemí i korporací čelit velkým potížím. Spojené státy americké chtějí za 700 miliard dolarů vykoupit špatná aktiva bank, Evropská unie schválila záchranný balík za víc než dva biliony eur. Tolik peněz by naplnilo výdaje přibližně 44 českých státních rozpočtů.

Česká republika se podle Topolánka bude muset připravit především na sekundární dopady světové finanční krize, tedy na dopady na reálnou ekonomiku či na zaměstnanost. Ekonomičtí ministři proto podle premiéra už ve středu chtějí začít připravovat celou sérii opatření, které se těmito problémy budou zabývat.

Zdroj: Finanční noviny

ČTK

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí