Investice do nové průmyslové zóny na Moravě

přečtete do minuty

foto: Dům financí

V Olomouci-Hněvotíně vznikne nová průmyslová zóna. Skupina ČEZ jedná s tamními investory o vybudování energetických sítí, které si vyžádají investici cca 200 miliónů korun.

„V Olomouci-Hněvotíně, tedy v zóně, která se nachází v blízkosti dálnice směrem na Prostějov, si investice vyžádají cca 200 milióńů korun na vedení velmi vysokého napětí 110kV a výstavbu nové rozvodny 110/22 kV. Plánovaný příkon je 26 MW“, uvedl Ivo Goščík, vedoucí oddělení Inženýrink úseku Obnova sítí společnosti ČEZ Distribuce ze Skupiny ČEZ.. Se zprovozněním zóny počítá její majitel, kterým je olomoucká společnost GEMO HS, v polovině roku 2008, zatím s omezeným příkonem po hladině 22 kV. Počítá se zde s vybudováním logistického centra a lehkého průmyslu. V současné době se zahájilo zpracování projektové dokumentace vedení 110 kV. „Vzhledem k tomu, že se jedná o výstavbu nového vedení a tím i o novou trasu, dá se předpokládat, že nastanou problémy se souhlasy vlastníků pozemků se zřízením věcných břemen “, dodal k tématu Ivo Goščík. V přípravné fázi je Zadávací návrh na výstavbu nové rozvodny 110/22 kV. Předpokládaná lhůta výstavby je r. 2008 – 2010.

V nejsledovanější průmyslové zóně v regionu – v Nošovicích na Frýdecko Místecku, kde vzniká automobilka Hunday, dojde v měsíci červenci tohoto roku ke zprovoznění nové rozvodny 110/22kV. Nová rozvodna v Nošovicích zabezpečí dostatek elektrické energie pro tamní průmyslovou zónu, v níž se má cílově vyrábět až 300 000 automobilů ročně. Skupina ČEZ v této zóně investuje na čtvrt miliardy korun.

Tiskové oddělení Dům financí

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí