Vláda zdvojnásobí výjimky pro kamiony

štítek Stalo se čtení na 2 minuty

Vláda chce zdvojnásobit počet výjimek, kdy mohou kamiony vyjet navzdory zákazu.

Kabinet má sice návrh, který zakazuje autům nad 7,5 tuny jízdu v pátek mezi 15:00 a 18:00, vyjmenovává však 26 případů, v nichž budou moci náklaďáky navzdory zákazu vyjet. Jiné výjimky však už nebude možné udělit, píše čtvrteční Mladá fronty Dnes.

„Naším cílem bylo, aby nedošlo k omezení dopravní obslužnosti,“ vysvětlil nárůst náměstek ministra dopravy Jiří Hodač. Vláda by zákon, jehož platnost slibovala od ledna příštího roku, měla projednat v pondělí. „Materiál se na jednání nedostal, protože bychom to vše nestihli,“ uvedl ministr dopravy Aleš Řebíček, proč vláda kamiony odsunula na další jednání.

To, že nejde o zásadní restrikce, podle MfD dokumentuje postoj autodopravců. Zatímco dosud proti všem návrhům brojili, poslední verze je prý nechává chladnými. „Výjimek je tolik, že dopady zákazu budou minimální,“ uvedl tajemník sdružení dopravců Česmad Bohemia Martin Špryňar.

Návrh například obsahuje bod, který povoluje v době zákazu přepravu věcí pro zajištění nepřetržité výroby. Zda jde o paliva pro továrny nebo blatníky pro automobily, už návrh dál nedefinuje. „Při takových výjimkách můžeme omezení rovnou zrušit,“ naznačil Rostislav Plachý z ředitelství dopravní policie. Podle něj by byl účinný takový zákaz, který by bral v úvahu především hustotu dopravy. „Špičky jsou přece jasné – pátek odpoledne, sobota dopoledne a neděle odpoledne,“ dodal.

Zákaz by podle návrhu neplatil například pro přepravu zboží podléhající rychlé zkáze, pro přepravu odpadu včetně nebezpečného odpadu nebo pro přepravu pohonných hmot k zásobování pump a zemědělských družstev.

Novinkou vládního návrhu je také rozšíření zákazu z dálnic a silnic 1. třídy na všechny komunikace. Chce tak zamezit případnému objíždění „zakázaných“ tras po silnicích nižších tříd, uvedl deník.

Konkurenční návrh omezení jízd kamionů poslankyně Strany zelených Věry Jakubkové počítá s pátečním zákazem pouze přes prázdniny. Po zbytek roku chce kamionům v pátek odpoledne zvýšit mýtné. Sněmovna se k zákonu, pro který má mít poslankyně vyjednanou podporu napříč stranami, v pátek nedostala.

Zdroj: Finanční noviny

ČTK

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí