Ministři financí EU schválili pro Maďarsko úvěr 6,5 mld. eur

štítek Stalo se přečtete do minuty

Ministři financí Evropské unie schválili úvěr v objemu 6,5 miliardy eur (asi 158 miliard Kč) pro Maďarsko. Napsala to agentura Reuters, která se odvolává na diplomatický zdroj. Maďarsko je tvrdě zasaženo současnou globální finanční krizí a úvěr od Evropské unie na kapitálových trzích Maďarsku zajistí Evropská komise.

„Rada (ministrů EU) schválila půjčku pro Maďarsko,“ sdělil zdroj. Půjčka je součástí finanční pomoci, kterou pro Maďarsko zorganizoval Mezinárodní měnový fond (MMF). Maďarsko je ze všech zemí střední Evropy finanční krizí zasaženo nejvíce.

Mezinárodní měnový fond, Světová banka a Evropská unie Maďarsku poskytnou celkem 25,1 miliardy dolarů (asi 475 miliard korun). Od začátku krize je to svým objemem zatím největší finanční pomoc pro zemi ze skupiny rozvíjejících se ekonomik.

Maďarský premiér Ferenc Gyurcsány řekl, že pomoc bude sloužit jako polštář a umožní zemi v příštích 17 měsících refinancovat dluh. Cílem snah je dosáhnout lepších podmínek, než jaké se Maďarsku teď nabízejí.

„Tato dohoda Maďarsku nezvýší zadlužení, spíše poslouží jako garance, že se máme na koho obrátit, pokud nastanou problémy. Myslím, že existuje jen jediná možnost, kdy bychom té půjčky využili. A to v situaci, kdy budeme mít splatné dluhopisy, u nichž stát dosud vyplácel osmiprocentní výnos, a na trhu by nám jej obnovili jen za desetiprocentní úrok,“ řekl Gyurcsány k poskytnuté pomoci.

MMF minulý týden uzavřel s Maďarskem smlouvu o úvěrovém programu v objemu 15,7 miliardy dolarů. Světová banka je připravena poskytnout 1,3 miliardy dolarů. Výnos maďarských dluhopisů se před dohodou s MMF vyšplhal na 13 až 14 procent, což svědčí o tom, že trh v Maďarsku počítal s velkými problémy.

Podle pravidel Evropské unie může finanční pomoc čerpat každá členská země, která čelí vážným finančním potížím. Jde především o nerovnováhu na běžném účtu nebo v toku kapitálu.

Zdroj: Finanční noviny

ČTK

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí