Koruna silně posiluje, dopoledne na 24,15 Kč/EUR a 18,95 Kč/USD

štítek Stalo se přečtete do minuty

Česká měna dopoledne posiluje k euru i dolaru. Krátce po 10:30 se obchodovala na 24,15 Kč/USD a 18,95 Kč/USD, vyplývá z údajů serveru Patria Online. Dolar spadl k euru na 1,2760 USD/EUR, tedy na úroveň z konce minulého týdne.

Podle analytika společnosti Patria Finance Tomáše Vlka se kurz koruny za pár dní svezl z 26 Kč až na 24 Kč/EUR. „Extrémně rychlé posilování nyní táhne obrat na světových trzích, kde depresivní stavy vystřídala všeobecná euforie. Krátkodobá vlna zájmu o riziko pak výrazně pomáhá i středoevropským měnám,“ uvedl Vlk s tím, že druhým pozitivním faktorem je dohoda o velké finanční pomoci Maďarsku. To by mělo získat od MMF, SB a EU přes 25 miliard dolarů (více než 473 miliard Kč). „Pravděpodobnost dalších útoků na forint se zmenšila a maďarská měna naopak prudce posílila,“ doplnil Vlk.

Averze k riziku v minulých dnech pomáhala podle Vlka dolaru a japonskému jenu; současný optimismus obě měny oslabuje. „Dnes je na programu jako hlavní události jednání americké centrální banky Fed, která večer oznámí nové nastavení sazeb. Konsensuální odhad je pokles hlavní úrokové sazby o 50 bodů na rovné procento,“ uvedl Vlk s tím, že nárůst pravděpodobnosti agresivnějšího kroku centrální banky negativně doléhá na dolar.

Zdroj: Finanční noviny

ČTK

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí