OPEC od listopadu sníží vývoz ropy

štítek Stalo se přečtete do minuty

Členové Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) se na mimořádné schůzce ve Vídni dohodli, že od listopadu sníží vývoz ropy asi o 1,5 milionu barelů denně. Kartel v současné době na trh dodává zhruba 29 milionů barelů ropy denně a celosvětovou spotřebu pokrývá asi z jedné třetiny.

OPEC svolal mimořádnou schůzku kvůli prudkému poklesu cen ropy na světových trzích. Zatímco ještě v polovině července se americká lehká ropa West Texas Intermediate (WTI) prodávala až za 147 dolarů za barel, po třech měsících nestojí ani polovinu.

Největší slovo má v kartelu Saúdská Arábie, která těží zdaleka nejvíce ropy. Ministr jejího ropného průmyslu Alí Nuajmí řekl, že Saúdové produkci sníží o 466.000 barelů denně. Írán bude na trh dodávat přibližně o 199.000 barelů ropy méně.

Nuajmí řekl, že OPEC chce nejprve vidět, zda snížení produkce zabírá na ceny. Teprve potom se rozhodne, co podnikne dál. Na trhu se ještě před schůzkou spekulovalo, že kartel by mohl produkci ropy snížit o dva miliony barelů denně a možná ještě více. V takovém případě by ale snížení zřejmě rozdělil do více fází.

Ceny ropy se po zprávě začaly snižovat a smazaly mírné zisky ze čtvrtka. Severomořský Brent zlevnil asi o čtyři dolary na zhruba 62 dolarů. Podobně americká ropa WTI zlevnila asi na 64 dolarů.

Mezinárodní agentura pro energii (IEA) v první reakci na oznámení členů OPEC sdělila, že kartel učinil rozhodnutí, které nikomu nepomůže. Země, které spotřebovávají nejvíce ropy, teď čelí recesi, a zřejmě už teď chtějí méně ropy.

Zdroj: ČTK

ČTK

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí