Téměř pětina firem chce prý propouštět

štítek Stalo se přečtete do minuty

Téměř pětina českých firem plánuje kvůli dopadům finanční krize propouštění zaměstnanců.

Údaje o snižování počtu zaměstnanců vyplynuly z exkluzivního průzkumu, který pro Hospodářské noviny zpracovala Hospodářská komora ČR. Informoval o tom deník HN na svém serveru ihned.cz.

„Ačkoliv podle výsledků průzkumu se situace jeví jako vážná, není tak dramatická, jak může na první pohled vypadat. Je důležité, aby banky zaujaly realističtější postoj k poskytování finančních zdrojů podnikatelům, což je klíčové pro překonání tohoto problematického období,“ soudí podle HN prezident Hospodářské komory Petr Kužel.

Průzkum zjišťoval, jaký počet firem dopady krize již cítí, jaké kvůli tomu pocítí ztráty a jaké je očekávání byznysmenů do budoucna. Podnikatelé v průzkumu také sdělují, jak reagovali nebo jak se chystají reagovat na zhoršené podmínky na trhu.

Ze 1350 oslovených firem odpovědělo plných 264 respondentů, že kvůli krizi chystají jako mimořádné opatření související s oslabením ekonomiky právě snižování počtu zaměstnanců. Výsledky ankety jsou poměrně pesimistické, s dopady krize podle nich dnes už bojuje více než polovina českých firem, napsal sever ihned.cz.

Hromadné propouštění zatím oznámilo vedení společností Sklo Bohemia ve Světlé nad Sázavou a Skláren Bohemia v Poděbradech. Protože zákon neumožňuje oznámit propouštění bez konkrétních číselných údajů, počítá záměr s propuštěním všech 1108 pracovníků ve Světlé a 447 v Poděbradech. Kolika zaměstnanců se ale ve skutečnosti dotkne, není definitivně rozhodnuto.

Zdroj: Finanční noviny

ČTK

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí