Brněnský soud porušil zákon o veřejných zakázkách

štítek Stalo se přečtete do minuty

Brněnský krajský soud porušil v souvislosti s kontroverzní výstavbou justičního paláce v Brně zákon o veřejných zakázkách.

Zjistil to antimonopolní úřad (ÚOHS), který zrušil tendr na nábytek do paláce. ČTK to ve čtvrtek řekl mluvčí úřadu Kristián Chalupa. Soud musí dodavatele nábytku za více než 60 milionů korun vybrat znovu. K samotné výstavbě areálu se zatím ÚOHS nevyjádřil, téměř dvoumiliardovou zakázku ale také zkoumá.

Soud, který je zadavatelem zakázky, se ještě může odvolat, rozhodnutí zatím není pravomocné. Mluvčí soudu Miroslava Sedláčková slíbila vyjádření k verdiktu ÚOHS během dneška.

Financováním paláce, který je největší stavební investicí do soudnictví v regionu, se zabývá i policie. Už dříve na chyby upozornil i Nejvyšší kontrolní úřad. Ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil nedávno kvůli financování výstavby podal na šéfa brněnského krajského soudu Jaromíra Pořízka kárnou žalobu. Hlavně proto, že soud neuzavřel dodatek k původní smlouvě se stavební firmou a navíc překročil stanovený rozpočet. Pořízek obvinění odmítl.

Budova, v níž má sídlit krajský soud a Městské státní zastupitelství v Brně, měla původně stát asi 800 milionů. Ministerstvo postupně rozpočet navýšilo až na 1,8 miliardy korun. Kvůli stavebním pracím navíc ale soud i tuto částku asi o 60 milionů korun překročil.

Zdroj: Finanční noviny

ČTK

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí