EU: MMF potřebuje reformu

štítek Stalo se přečtete do minuty

Šéfové vlád Evropské unie se dnes v Bruselu shodli na potřebě reformovat Mezinárodní měnový fond (MMF). Novinářům to na závěr dvoudenního summitu řekl britský premiér Gordon Brown.

„Mezinárodní měnový fond je třeba rekonstruovat tak, aby vyhovoval nárokům moderního světa,“ uvedl již ve středu Brown. Velkým problémem současnosti podle něj je, že nadnárodní firmy kontrolují pouze národní regulátoři, a o jejich působení tak je málo informací. Nadnárodní by proto podle něj měla být i kontrola. Zároveň by měl vzniknout mezinárodní systém včasného varování pro případy krizí. Brown již před lety navrhoval, že by globální finanční trh mohl monitorovat právě MMF.

Pochybnosti o budoucnosti fondu na vrcholné schůzce EU vyjádřil francouzský prezident Nicolas Sarkozy. „MMF se odchýlilo od svého původního smyslu,“ uvedl s tím, že fond by měl být více specializovaný a neměl by své síly soustředit především na půjčování státům. Český premiér Mirek Topolánek řekl, že Česko debatu o změnách MMF podporuje.

Mezinárodní měnový fond byl založen v roce 1944 na schůzce zástupců vlád 45 zemí v americkém Bretton Woods. Delegáti tam položili základy rámcové dohody o mezinárodní ekonomické spolupráci. Cílem bylo, aby se neopakovala katastrofální hospodářská politika, která ve 30. letech minulého století přispěla k Velké hospodářské krizi. Nyní sílí hlasy, že by se role fondu měla přizpůsobit současnému globálnímu finančnímu trhu.

Ve spolupráci se Světovou bankou, která je druhou z brettonwoodských institucí, pak MMF pomohl válkou zničené Evropě hospodářsky se postavit na nohy. V současné době má fond 185 členských zemí, mezi nimiž nechybí Česká republika.

Zdroj: Finanční noviny

ČTK

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí