ČSSD: Vláda ignoruje krizi a brzdí růst ekonomiky

štítek Stalo se čtení na 2 minuty

Vláda Mirka Topolánka (ODS) ignoruje podle sociálních demokratů blížící se hospodářskou krizi. Pokud nebude na situaci reagovat, zkrachují některé podniky a zvýší se nezaměstnanost. Na tiskové konferenci to uvedl místopředseda ČSSD Bohuslav Sobotka. Vláda by proto měla například přepracovat státní rozpočet na příští rok a vytvořit stabilizační rezervu ve výši 20 miliard korun.

„Vláda podléhá tendenci tvářit se, že se nic neděje, a maluje věci na růžovo. Zároveň vychází z nerealistického růstu ekonomiky,“ uvedl Sobotka s tím, že krize se nemůže ČR vyhnout kvůli provázanosti ekonomik.

Kvůli ochlazení hospodářství by se podle dřívějšího vyjádření ministra financí Miroslava Kalouska (KDU-ČSL) mohl rozpočet propadnout zhruba o deset miliard korun. Ministr proto chce podvázat provozní výdaje ministerstev. Pokud se během roku ukáže, že výsledky hospodaření jsou lepší, bude možné je uvolnit. Výše schodku by se ale podle Kalouska měnit neměla.

Schodek rozpočtu navrhuje pro příští rok MF ve výši 38,1 miliardy korun. Letos by mohl rozpočet skončit ve schodku 55 až 60 miliard proti plánovaným 71,3 miliardy korun, uvedl náměstek ministra financí Eduard Janota.

Návrh státního rozpočtu na příští rok byl vypracován s odhadem růstu ekonomiky 4,8 procenta. Podle ekonomů i ČNB ale bude ekonomika růst příští rok tempem okolo tří procent. MF odhaduje příští rok růst ekonomiky nově o 3,6 až 3,8 procenta. Krize ovšem podle ekonomů v Česku nepropukne, pouze dojde ke zpomalení růstu hospodářství.

Dalším z opatření by podle Sobotky mělo být urychlení příprav na zavedení eura nejpozději v roce 2013, odklad privatizace některých podniků a zvýšení důvěry občanů ve finanční sektor. „Proto sociální demokracie očekává, že vláda se pokusí urychlit schválení zvýšení pojištění vkladů, třeba i svoláním mimořádné schůze Poslanecké sněmovny… Nechceme, aby se ten návrh válel měsíc někde ve sněmovně,“ uvedl Sobotka.

Vláda v úterý schválila zvýšení garancí za bankovní vklady. Podle novely by klienti měli mít pojištěno 100 procent svých vkladů do maximálního limitu 50.000 eur (asi 1,24 milionu Kč). Sobotka uvedl, že ČSSD navrhne pozměňovací návrh, který by částku zvýšil na základě dnešního doporučení Evropské komise na 100.000 eur. Zároveň by podle něj nebylo od věci zavést neomezené garance na všechny bankovní vklady, a to do roku 2010.

V případě 20 miliard na rezervy rozpočtu navrhují sociální demokraté, aby vláda nepředkládala novelu zákona o dani z příjmů, čímž by se získalo pět miliard. Dále by měly být pozastaveny projekty Státní pokladny, elektronických dálničních známek a marketingové akce vlády.

Zdroj: Finanční noviny

ČTK

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí