Odvolací soud v USA možná zruší verdikt proti tabákovým firmám

štítek Stalo se přečtete do minuty

Americký odvolací soud možná zruší klíčový verdikt, který uznal velké tabákové koncerny vinnými z organizovaného vydírání. Jiný soud už dříve vynesl rozsudek, podle něhož tabákové firmy po celá desetiletí dávaly veřejnosti zavádějící informace o škodlivosti kouření a zdravotních rizicích.

Podle agentury AP se myšlenkou na zrušení verdiktu nyní zabývají tři soudcové odvolacího soudu. Rozhodnutí, které zhruba před dvěma lety uznalo tabákové koncerny vinnými, je podle nich možná nepřípustné kvůli existenci zákona na potírání organizovaného zločinu.

Tabákové firmy už dříve připustily, že o škodlivosti kouření v minulosti mohly veřejnosti předkládat ne zcela jednoznačné informace. Zároveň ale trvají na tom, že nikdo nikdy nepředložil jednoznačný důkaz, který by určil konkrétní provinění. Nelze tedy prý prokazatelně říci, že by se firmy nějak domlouvaly s cílem společně klamat veřejnost.

Právní zástupci americké vlády ale poukazují na rozpor v tom, co dlouho opakovali šéfové tabákových koncernů. Ti totiž dlouho tvrdili, že cigarety nejsou návykové, přestože výzkumné týmy přímo v tabákových firmách hovořily o jiných závěrech.

Zdroj: ČTK

ČTK

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí