Dráhy od prosince zvýší ceny

štítek Stalo se čtení na 2 minuty

České dráhy od prosince se začátkem nového jízdního řádu zvýší ceny jízdenek i zákaznických karet. Základní jízdné podraží o dvě koruny; v souvislosti s tím se zvedne i zákaznické jízdné.

Za nejvyužívanější zákaznickou kartu na tři roky zaplatí cestující nově 990 Kč místo dosavadních 600 Kč. O dvě stovky na 2000 Kč podraží i populární kilometrická banka. Uvedli to zástupci drah na středeční tiskové konferenci.

Podle vedení drah je zdražení reakcí na inflaci, především na rostoucí ceny elektrické energie a nafty. Náměstek generálního ředitele drah pro osobní dopravu Petr Moravec také připomněl lednové zvýšení DPH, které dráhy do loňského tarifu nezakomponovaly. Průměrné zdražení na dráze vypočetly dráhy na 7,5 procenta, podle Moravce by se tak mohly tržby z osobní dopravy zvýšit o půl miliardy Kč.

Kromě základního a zákaznického tarifu se zvyšuje cena i dalších jízdenek a věrnostních karet. Výrazně si připlatí senioři nad 70 let, kteří s takzvaným Senior pasem mohou jezdit vlakem zdarma. Za roční Senior pas zaplatí o téměř 400 korun více než nyní, celkem 990 korun. Více zaplatí i studenti, kteří dosud měli slevu 55 procent z obyčejného jízdného, od prosince to bude 45 procent.

Změn dozná i cestování mladých do 26 let. Ti dosud mohou využívat Junior pas, který stojí 600 korun ročně a váže se k němu zhruba poloviční sleva. Junior pas se od prosince ruší, místo něj si mladí budou moci pořídit zákaznickou kartu za 330 Kč na tři roky. Na první pohled výhodu vynuluje nižší sleva: místo poloviny to bude pouze čtvrtina základního jízdného.

Na druhé straně chtějí dráhy motivovat cestující k nákupu jízdenek na internetu, přes telefon a v nádražních automatech. Při nákupu přes tyto alternativní prodejní kanály budou dráhy zákazníkovi připisovat tříprocentní bonus, zároveň ruší stokorunový poplatek při nákupu přes telefon. Bonusy se mohou sčítat.

K plošnému zdražení dochází na dráze opět po roce, naposledy se jízdné zvyšovalo loni v prosinci. K dílčímu zdražení došlo i v polovině letošního roku, kdy podražila kilometrická banka na současných 1800 Kč. Ještě loni v prosinci přitom knížečka s 2000 kilometry stála 1400 korun. Nový jízdní řád a s ním i vyšší tarify začne letos platit 14. prosince.

Zdroj: Finanční noviny

ČTK

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí