Jablonec končí výrobu v Lučanech

štítek Stalo se čtení na 2 minuty

Společnost Jablonex Group končí s výrobou ve svém závodě v Lučanech nad Nisou. V rámci restrukturalizace ji přesunula do závodu v Desné na Jablonecku. Díky přesunu výroby podnik ročně na nákladech ušetří 30 milionů korun, o práci ale přišlo asi 100 lidí. Propouštění je součástí oznámené restrukturalizace, která má do konce roku snížit počet pracovníků skupiny na 1800 osob a je už letos zřejmě poslední, řekl mluvčí skupiny Lukáš Jankovský.

K uzavření závodu v Lučanech donutily podle Jankovského Jablonex vysoké náklady. Nová technologie tavení, kterou umožňuje závod v Desné, je výrazně úspornější. „Sklovina se bude namísto v pánvích připravovat ve sklářských vanách, což ušetří materiál, čas i energii,“ vysvětlil Jankovský. Dodal, že v Lučanech se bude ještě několik týdnů pracovat na dokončení zakázek. Úspory a inovace jsou podle Jankovského jedinou cestou, jak se může zachránit sklářský a bižuterní průmysl, který patří ke klíčovým odvětvím regionu.

Závod v Lučanech je jen jedním z řady areálů skupiny, která vlastní na pět desítek budov a objektů. Kvůli nižším nákladům už loni v lednu Jablonex uzavřel provozovnu v Novém Městě pod Smrkem a výrobu přestěhoval na Slovensko. Kvůli ztrátovosti obchodů ukončil také výrobu a pak i vývoz vánočních ozdob a omezil výrobu užitkového skla v Železném Brodě. Největší areály má v Desné a v Jablonci nad Nisou.

Podle Michala Holého z Úřadu práce v Jablonci nemají propuštění pracovníci Jablonexu velkou šanci najít uplatnění v oboru. „Nabídka práce pro výrobce skla a bižuterie je minimální, větší šance najít uplatnění je u dodavatelů součástí pro automobily,“ řekl Holý. I tam jsou ale podle něho signály, že zájem o nové lidi bude klesat, protože i výroba se v důsledku klesající poptávky po automobilech snižuje. V současné době je na Jablonecku k dispozici kolem 650 volných míst. Region je na tom přitom v rámci kraje nejlépe. Na začátku září bylo na Jablonecku bez práce 2850 lidí a míra nezaměstnanosti činila 5,7 procenta.

Sklářská a bižuterní skupina Jablonex Group vznikla na podzim roku 2005 spojením pěti velkých sklářských a bižuterních podniků z Jablonecka – Ornely, Jablonexu, Bižuterie České Mincovny, Železnobrodského skla a Bohemian Jewelery. V té době zaměstnávala na 3500 lidí, do konce roku se má jejich počet snížit na 1800. Důvodem propouštění je restrukturalizace podniku, která má zajistit snížení nákladů a konkurenceschopnost firmy na světových trzích. Téměř 80 procent produkce totiž míří do zahraničí a české bižuterii tam konkuruje levné asijské zboží.

Jablonex Group se zaměřuje na výrobu sklářské suroviny, bižuterních polotovarů zejména perlí a hotové bižuterie. Skupinu se základním kapitálem 42,4 milionu korun ovládá akciová společnost MPCF Consulting (dříve Bijouterie Trading Company). Vlastní ji dvě desítky fyzických osob, většinou manažerů zaniklých sklářských podniků. Na začátku letošního srpna se ale akcionáři rozhodli nabídnout firmu k prodeji. S nabídkou podle Jankovského oslovili dvě desítky investorů, kteří mají své nabídky na odkup 98 procent akcií podniku předložit do poloviny října.

Zdroj: ČTK

ČTK

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí