Stát za pronájem pozemků Mostecké uhelné tratí ročně 100 mil.

štítek Stalo se přečtete do minuty

O stamiliony korun přišel stát zbytečně kvůli smlouvám o pronájmu pozemků, které uzavřel se soukromou společností Mostecká uhelná (MUS). V dnešních Hospodářských novinách to tvrdí ministr průmyslu a obchodu Martin Říman, na problematické dohody se přišlo náhodou na počátku letošního roku.

Smlouvy byly podle Římana uzavřeny při privatizaci MUS začátkem 90. let, stát dnes tratí zhruba 100 milionů korun ročně. Jednání o nápravě se ale chýlí ke konci. „Připraveny jsou už nové, pro stát mnohem výhodnější smlouvy,“ uvedl.

Několik kilometrů čtverečních pozemků, na nichž těží MUS, vlastní státní firma Palivový kombinát Ústí nad Labem. Stát těžařům pozemky pronajímá, podle úředníků ministerstva průmyslu a obchodu ale jen za zlomek ceny, jaký ve skutečnosti mají. „Pozemky v 90. letech při privatizaci hnědouhelného hornictví přešly na státní podnik Doly a úpravny Komořany (DUK). Právě jeho bývalí šéfové jsou zodpovědní za nevýhodné smlouvy,“ doplnil Říman.

Na nesrovnalosti ve smlouvách se podle ministerstva přišlo poté, kdy se počátkem letošního roku sloučily DUK s Palivovým kombinátem. "Se státem se dohodneme, není to pro nás problém, řekl spolumajitel MUS Petr Pudil.

Podobně jako stát tratí na smlouvách s MUS i Severočeské doly (SD), které vlastní elektrárenská polostátní firma ČEZ. SD si musejí od MUS pronajímat některé pozemky, na kterých samy těží. „Pozemky u lomu Bílina SD zůstaly po privatizaci paradoxně v majetku MUS,“ vysvětlil Říman. Podle zdroje blízkého MUS je už také připravena dohoda, která umožní SD pozemky MUS odkoupit, uvedl list.

Postihnout viníky za nevýhodně uzavřené smlouvy dnes už podle ministra nelze. "Sporné pozemky se pronajímaly na základě tehdejších znaleckých posudků, takže jsou zpětně nenapadnutelné, do­dal.

Zdroj: ČTK

ČTK

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí