MF neuvažuje o zvýšení záruk za bankovní vklady

štítek Stalo se přečtete do minuty

Ministerstvo financí neuvažuje v současnosti o zvýšení záruky za bankovní vklady, a to ani v souvislosti se světovou finanční krizí, ani kvůli posilování koruny.

Není k tomu důvod, sdělil v pondělí na dotaz ČTK mluvčí ministerstva Ondřej Jakob. Od roku 2001 jsou bankovní vklady podle zákona o bankách pojištěny do výše 25.000 eur.

Záruka byla podle Jakoba stanovena úmyslně v eurech, aby nebyla ovlivňována kursovými vlivy. „Je fér, aby do okamžiku vstupu do eurozóny se na kursových rizicích podíleli všichni stejnou měrou: exportéři, veřejná sféra i bankovní klienti,“ uvedl.

Kvůli posilování koruny se ovšem v korunách pojištění vkladů snižuje. Jak upozornil analytik společnosti Citco-Finanční trhy Jiří Šimek, začátkem roku 2002 tento limit v korunách činil při kurzu 32 korun za euro 800.000. Před rokem se kurz koruny pohyboval kolem 27,60 Kč/EUR a činil tak maximálně 700.000 korun. „Nyní při kurzu 24,80 Kč/EUR je tak tento limit v korunách pouze 620.000 korun, to znamená, že je o 15 procent menší,“ upozornil s tím, že do tohoto výpočtu není ani zahrnuta inflace.

Naštěstí podle Šimka u nás díky stabilitě bankovního systému nehrozí hromadné výběry vkladů. Naopak kvůli zvýšení důvěry v bankovní sektor se v uplynulých dnech zaručilo za všechny vklady v bankách Irsko, Německo a dnes i Dánsko.

Podle analytika společnosti Cyrrus Marka Hatlapatky je evidentní, že evropské vlády se stále více bojí runu na banky. „K Irsku a Německu se dost možná přidají další státy. V takovém případě lze očekávat, že i ČR bude obdobný krok zvažovat,“ řekl.

I když podle něj Češi ve velkém nebudou přesouvat peníze do těchto zemí, lze počítat se silnou lobby českých bank alespoň pro zvýšení limitu. „Navíc to může být vděčné politické téma,“ dodal Hatlapatka.

Zdroj: Finanční noviny

ČTK

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí