Francie chce prosadit záchranný plán za 300 miliard eur

štítek Stalo se přečtete do minuty

Francie chce na schůzce klíčových evropských zemí o víkendu prosadit, aby Evropská unie zorganizovala záchranný plán pro finanční systém v objemu 300 miliard eur (asi 7,4 bilionu Kč). Agentuře Reuters to včera řekl informovaný zdroj. Francouzští činitelé se ale ke zprávě nechtěli blíže vyjadřovat.

„Francie v sobotu na schůzce navrhne evropský záchranný plán v objemu 300 miliard eur,“ řekl zdroj po podmínkou zachování anonymity. Francouzské ministerstvo financí prostřednictvím svého mluvčího nejprve uvedlo, že se k agenturním informacím nebude vyjadřovat, pak ale názor změnilo.

„Řada z nás se snaží předložit návrhy. Jsme v oblasti formulace myšlenek, žádný plán zatím nemáme,“ řekla na dotaz novinářů ministryně financí Christine Lagardeová. Členské země EU podle ministryně zatím pouze diskutují o tom, jak na finanční krizi nejlépe reagovat.

Přestože informace o záchranném plánu se zatím nesou v rovině spekulací, Němci už na zprávu zareagovali. Podle tamního ministerstva financí nelze s takovým návrhem souhlasit. Sdílnější nebyli ani zástupci Evropské komise. „Bez komentáře,“ reagovala mluvčí EK Amelia Torresová.

Reuters nicméně upozorňuje, že když ministryně dostala otázku, zda chystá záchranný balík v objemu 300 miliard eur, vypadala zadumaně, potřásla hlavou a řekla: „Já ne“.

Zdroj: Finanční noviny

ČTK

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí