Obchodní řetězce chtějí regulaci výrobců potravin

štítek Stalo se přečtete do minuty

Obchodní řetězce se obrátily na Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) s tím, že se dostaly pod tlak některých velkých výrobců potravin.

Zástupci supermarketů se kvůli tomu sešli s předsedou ÚOHS Martinem Pecinou, píše pondělní vydání deníku E15. Obchodníci podle deníku chtějí, aby v připravovaném zákonu, který má omezit sílu obchodních řetězců, nebyli regulování pouze oni. Výrobci potravin jsou připraveni k diskusi, reagovala Potravinářská komora.

Svaz obchodu upozornil ÚOHS na rostoucí koncentraci a s tím spojený růst vyjednávací sily na straně dodavatelů potravin, řekl E15 mluvčí společnosti Ahold Libor Kytýr.

„Situace byla špatná před dvěma lety, ale trh se vyčistil. V současné době se situace otáčí, supermarkety chtějí ochranu před výrobci,“ řekl Pecina. „Byl jsem požádán o názor, co bych říkal tomu, kdyby se připravovaná opatření aplikovala obousměrně. Aby se regulace vztahovala i na výrobce. To má logiku,“ uvedl.

Výrobci potravin jsou připraveni diskutovat i o návrhu zahrnujícím právní úpravu jejich činnosti, řekla ČTK mluvčí Potravinářské komory Dana Večeřová. V současném návrhu zákona nevidí potravináři regulaci. „Jedná se o narovnání odběratelsko-dodavatelských vztahů, které tím, jakou mají obchodníci sílu, nejsou úplně spravedlivé“ uvedla. Podle jejích slov existující závislost výrobců na odběratelích vede například k vyžadování nepatřičných úhrad, regálného nebo příspěvků na výrobu propagačních letáků.

Zdroj: Finanční noviny

ČTK

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí