Žně v ČR jsou téměř u konce, výnos patří k nejlepším za pět let

štítek Stalo se čtení na 2 minuty

Žně v České republice jsou téměř u konce. Průměrné výnosy jsou zatím 5,23 tuny na hektar, což je o zhruba 0,7 tuny na hektar lepší než loni. Letošní úroda bude patřit k nejlepším za posledních pět let v ČR, v mezinárodním srovnání je průměrná. Problémem pro zemědělce je, že ceny obilí oproti loňsku výrazně poklesly. Agrární komora (AK) proto doporučila, aby zemědělci zatím obilí neprodávali a počkali na další vývoj cen. Řekl to prezident AK Jan Veleba.

Přesná čísla o žních má AK z pondělí, kdy bylo sklizeno přes 87 procent obilovin, to znamená, že 1,246 milionu hektarů z celkové výměry 1,434 milionu ha. K dnešku už je podle Velebova odhadu sklizeno přes 90 procent obilí, zůstává na polích jen ve vyšších polohách. Sklizeň řepky už skončila úplně.

Díky dobrým klimatickým podmínkám, zejména mírné zimě, jsou letos dobré výnosy. Zatím jsou v průměru 5,23 tuny na hektar, loni byl průměrný výnos za celé žně 4,53 tuny na hektar. Podle Veleby se také projevilo, že hospodáři loni díky dobrým cenám obilí mohli polím věnovat víc péče, například je lépe pohnojit. Upozornil však, že z mezinárodního hlediska jde spíš o všední průměr.

Cena obilí nyní prudce klesla, ale trh se podle Veleby ještě nerozhýbal, proto AK doporučuje zemědělcům, aby s prodejem obilí počkali. Cena potravinářského obilí se teď pohybuje kolem 4000 korun za tunu, zatímco loni byla 6500 až 7000 korun.

Do cen obilí se promítá fakt, že v Česku ubývá hospodářských zvířat. Je potřeba méně krmení, takže přibývá přebytečného obilí. Veleba upozornil, že čeští zemědělci se dostali do situace, kdy jsou závislí na tom, zda se v Evropě urodí, nebo ne. V případě neúrody v Evropě může ČR 1,5 milionu až dva miliony tun obilí vyvézt za dobrou cenu. Když budou mít v zahraničí dost svého obilí, zůstane u nás nízká cena. „Přichází čas, kdy budeme pykat za svou lehkovážnou agrární politiku, protože strukturální nerovnováha mezi produkcí rostlinné výroby a spotřebou živočišné výroby je velká a prohlubuje se,“ upozornil Veleba.

Zdroj: ČTK

ČTK

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí