Agrární komora zřídila kvůli návrhu rozpočtu 2009 krizový štáb

štítek Stalo se přečtete do minuty

Agrární komora ČR ustavila kvůli škrtům v rozpočtu na příští rok krizový štáb. Nelíbí se jí návrh rozpočtu ministerstva zemědělství, který podle prezidenta AK Jana Veleby kvůli výrazným škrtům sníží objem peněz určených pro zemědělství z letošních 15,6 miliardy na 10,3 miliardy ko­run.

Páteční jednání s ministrem zemědělství Petrem Gandalovičem nebylo úspěšné, AK proto chystá další kroky, řekl novinářům Veleba na agrosalonu Země živitelka.

„My se prostě nesmíříme s návrhem rozpočtu na příští rok. Pokud bychom se s tím smířili, tak se vrátíme do doby, kdy budeme mít úplně jiné podmínky co do přímých plateb, než mají naši konkurenti ve staré Evropské unii,“ zdůraznil Veleba. AK proto na dnešním jednání ustavila krizový štáb. Je to skupina osmi lidí, mezi nimiž jsou reprezentanti svazů, Agrární komory či zástupce Potravinářské komory.

Pokud by vláda návrh schválila, znamenalo by to podle Veleby, že přímé platby pro zemědělce by byly asi o 15 procent nižší, než bylo dojednáno v Kodani. „Tato vláda se ve svém programovém prohlášení zavázala a sdělila nám, že budeme mít plné možné dorovnání,“ podotkl Veleba.

Zdroj: Finanční noviny

ČTK

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí