Obchodní bilance eurozóny byla v červnu nečekaně deficitní

štítek Stalo se přečtete do minuty

Bilance zahraničního obchodu eurozóny skončila za červen nečekaně schodkem. Způsobil to rostoucí deficit obchodu s energiemi a slábnoucí obchod se Spojenými státy.

Obchodní schodek 15 zemí, jež platí eurem, za červen dosáhl 0,1 miliardy eur, uvedl včera statistický úřad Evropské unie Eurostat.

Výhled pro ekonomiku eurozóny se tak ještě zhoršil. V květnu skončila obchodní bilance eurozóny schodkem 3,9 miliardy eur a v červnu minulého roku vykázala přebytek 7,5 miliardy. Ekonomové dotázaní agenturou Reuters očekávali za letošní červen přebytek 1,2 miliardy eur.

„Z měsíčních čísel je těžké vyčíst něco většího,“ reagoval ekonom Matthew Sharratt z Bank of America. „Slábnoucí euro časem sehraje jako stimul exportu významnou roli,“ dodal Sharratt. Již květnový schodek revidovali statistici na mírnější údaj z předběžných 4,6 miliardy eur.

Martin van Vliet z ING Bank míní, že se export z eurozóny krátkodobě ještě zhorší. Vysvětluje to tím, že se předchozí růst eura do výměny zboží ještě nepromítl zcela. Negativní roli by podle ekonoma ING mohlo sehrát i zpomalování světového hospodářského růstu a s tím i slábnoucí poptávka v zahraničí.

Významným prvkem v celkové bilanci je obchod s energií. Zatímco loni za leden až květen vykázaly energie v eurozóně deficit 89 miliard eur, letos to bylo již 124,5 miliardy. Silný kurz eura pomáhal eurozónu chránit před vysokými světovými cenami ropy, které jsou dolarech. Ropa, stejně jako euro, ale v posledních týdnech z maxim klesly, připomíná Reuters.

Finanční noviny

ČTK

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí