Sociální reforma je tu s námi osm měsíců

štítek Stalo se přečtete do minuty

Češi a Češky už téměř osm měsíců zažívají na vlastní kůži dopady sociální části vládní reformy, kterou před rokem schválila sněmovna.

Opozice a odbory reformní záměry kritizovaly. Předpovídaly, že snížení dávek a zostření pravidel pro jejich získání uvrhne mnohé rodiny a důchodce do chudoby. Zatím se nezdá, že by se jejich varování naplnila. Ministr práce Petr Nečas (ODS) může být s výsledkem první etapy sociálních změn víc než spokojen. Bující sociální výdaje se mu totiž podařilo přiškrtit. Sociální část reformy nepřinesla ani tak zásadní změny jako spíš právě škrty. Vláda tak zarazila štědré předvolební politické dárky. V roce 2006 před parlamentními volbami totiž poslanci mnohé dávky zvedli. Zatímco v roce 2006 činily sociální výdaje 34,05 miliardy korun, loni to podle schváleného rozpočtu bylo už 54,44 miliardy. Kdyby se situace nezměnila, vydal by letos stát kolem 56,26 miliardy. Po reformě to má být podle ministerstva práce o osm miliard méně.

Reforma zrušila automatické valorizace. Pravidelně se od letoška zvyšují jen penze. Snížilo se porodné ze 17.760 na 13.000 korun. Omezilo se pohřebné. Zrušilo se pastelkovné pro prvňáčky. Na dávky od ledna dosáhnou lidé a rodiny s nižším příjmem než dosud.

Do dávek v hmotné nouzi putovalo v prvních pěti měsících 1,26 miliardy, což je o 24 milionů méně. Vyplácených sociálních podpor ubylo proti loňsku o třetinu. Výdaje poklesly o 1,56 miliardy a činily asi 18 miliard. O dvě pětiny ubylo příjemců přídavku na dítě. Plynulo do něj o 1,49 miliardy méně, tedy 2,91 miliardy. Do sociálních příplatků putovalo 1,42 miliardy, tedy o 630 milionů méně.

Zdroj: Finanční noviny

ČTK

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí