Vinaři na jihu Moravy očekávají dobrý ročník

štítek Stalo se přečtete do minuty

Podle odhadů vinařů bude letošní sklizeň hroznů dobrá a milovníci vína se mohou stejně jako v minulých letech těšit na nadprůměrný ročník.

Množství a kvalitu sklizně, stejně jako cukernatost hroznů, ale určí až počasí ve druhé polovině srpna a v září, kdy dozrávají bobule. Vinaře letos nejvíce trápily houbové choroby, jejichž šíření napomohl deštivý červen a začátek prázdnin, zjistila ČTK v anketě mezi jihomoravskými vinaři.

„Zatím to vypadá dobře, všem co se mě ptají na úrodu, ale říkám, že rozhodne až září. Například před dvěma lety byl červenec a srpen pro vinaře katastrofální, pak ale přišel velmi teplý a slunný podzim. Výsledkem byl jeden z nejlepších ročníků vůbec,“ řekl dnes ČTK Luděk Košut. Spolumajitel rodinného vinařství Košut z Prušánek na Hodonínsku očekává, že sklizeň hroznů by letos mohla začít už v polovině září, asi o dva týdny dříve než v minulých letech.

Také podle majitele vinařství Mikrosvín Mikulov Patrika Staška se letošní ročník vyvíjí pro vinaře slibně. „Násady hroznů jsou dobré, stejně jako zdravotní stav vinic, nacházíme se ale někde v polovině zrání bobulí, takže na předpověď úrody je ještě brzy,“ řekl Staško.

Nejrizikovějším obdobím byl letos pro vinaře přelom června a července, kdy se vlivem deštivého a chladného počasí na vinicích rozšířila houbová onemocnění. Nejčastěji šlo o plíseň révovou a padlí révové, které způsobují mimo jiné zasychání dozrávajících bobulí a jejich následné opadání. „Komu se to podařilo ustát, bude mít úrodu velmi dobrou. Počasí bylo pro plísně příznivé, ale šlo s nimi bojovat,“ řekl ČTK vinař Petr Marcinčák, který letos obdělává 130 hektarů vinic v bio kvalitě. Tento způsob pěstování zakazuje použití běžných chemických postřiků.

Zdroj: Finanční noviny

ČTK

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí