Cizinci ovládli další výrobce léků

štítek Stalo se přečtete do minuty

Cizinci ovládli další české výrobce léků. Olomouckou Tamdu, výrobce léčivých přípravků a distributora léčiv, koupila belgická společnost Arseus, pražskou Interpharmu získal japonský zdravotnický gigant Otsuka. Píšou to Hospodářské noviny (HN).

O nákupu 70 procent firmy Tamda informuje podle HN firma Arseus na svých webových stránkách. O vstupu Otsuky do Interpharmy informoval deník zdroj blízký vedení společnosti, která to zatím oficiálně nekomentuje. „Není ale tajemstvím, že firma dlouhodobě hledá partnera, který by měl majoritu. Oficiálně to však zatím nemohu potvrdit,“ řekl Ivan Hlaváček z Interpharmy. Firma, která je na českém trhu už od roku 1932, vyrábí farmaceutické substance, z nichž většina jde na export.

Největší čeští výrobci a distributoři léků jsou už nyní v rukou zahraničních vlastníků. Nejenom na českém, ale i na středoevropském trhu však nyní probíhá velká konsolidace, kdy velcí nakupují ty menší. Podobné nákupy budou proto následovat i nadále, míní analytik společnosti Cyrrus Karel Potměšil.

Větší firmy byly již zprivatizovány. Například brněnská Lachema chorvatskou Plivou či opavská Galena koncernem Ivax.

Zdroj: ČTK

ČTK

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí