Zahraniční obchod v červnu skončil s přebytkem

štítek Stalo se čtení na 2 minuty

Zahraniční obchod skončil v červnu přebytkem 13,9 miliardy korun, což je meziročně o 5,8 miliardy korun více. Předběžné údaje v pondělí zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ).

Výsledku pomohl především růst přebytku v obchodě se stroji a dopravními prostředky o 5,8 miliardy Kč. Negativně se naopak projevil vzestup schodku v obchodě s minerálními palivy o 3,4 miliardy Kč. Červnový výsledek překonal očekávání většiny analytiků.

„Hlavní zprávou dnešní statistiky je, že obchodu se daří lépe, než se čekalo. To znamená, že ekonomika ve druhém kvartále nejspíš nezpomalí tak výrazně, jak se mnozí domnívali,“ uvedl hlavní ekonom Next Finance Vladimír Pikora. O co mírnější bude zpomalení ve druhém čtvrtletí, o to razantnější ale přijde v tom třetím, dodal.

V prvním pololetí přebytek obchodní bilance vzrostl meziročně o 7,2 miliardy na 64,4 miliardy Kč. Pololetní statistiky přitom podle analytika Patria Finance Davida Marka vylepšovala posilující koruna, která snižovala dovozní ceny; naopak negativní dopady zpevňující měny se ještě nestačily projevit v takové míře, aby byly ve výsledcích obchodní bilance patrné. „Nicméně obavy z těchto dopadů a riziko dalšího prudkého posilování kurzu by měly patřit mezi hlavní důvody snížení úrokových sazeb, k němuž by mohla Česká národní banka přikročit již tento týden,“ poznamenal Marek.

Podle Jana Vejmělka z Komerční banky se za téměř neuvěřitelně vysokým přebytkem skrývá několik varujících čísel, a to zejména klesající dovoz strojů a dopravních prostředků, který naznačuje oslabování ekonomické aktivity v tuzemsku. Na pováženou je údajně i nízká dynamika zahraničního obchodu.

V důsledku posílení koruny rostl zahraniční obchod rychleji v přepočtu na eura a na dolary. Zatímco v běžných cenách statistický úřad uvádí růst vývozu o 1,7 procenta a pokles dovozu o procento, v eurech se vývoz zvýšil o 19,4 procenta a dovoz o 16,2 procenta. V přepočtu na dolary vývoz vyskočil až o 38,4 procenta a dovoz o 34,6 procenta.

„Ještě na počátku letošního roku byla růstová tempa dvouciferná. Silná koruna a slabší zahraniční poptávka si svou daň vyberou,“ poznamenal Vejmělek. „Vliv silné koruny na export by měl být více patrný ve druhé polovině roku,“ doplnil analytik Raiffeisenbank Michal Brožka.

Problémy firem způsobené silnou českou měnou se tak podle poradce Svazu průmyslu a obchodu pro hospodářskou politiku Radka Špicara začnou do statistik promítat od podzimu a naplno se projeví až na přelomu roku. „Firmy se snaží šetřit, kde se dá, odsouvají investice do nových zařízení, a i přesto řada z nich za současného kurzu vyváží se ztrátou,“ uvedl.

Zdroj: Finanční noviny

ČTK

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí